Publicat pe 17/09/2020

București, 17 septembrie 2020: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit, astăzi, 17 septembrie, vizita E.S. dl. Zafar Iqbal, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Islamice Pakistan în România. Vizita a avut ca scop principal evaluarea relațiilor comerciale bilaterale la preluarea portofoliului de ambasador de către E.S. dl. Zafar Iqba.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a evidențiat în cadrul întâlnirii importanța Portului Constanța ca alternativă eficientă pentru tranzitul de mărfuri pakistaneze către Europa: „Portul Constanța poate deveni o importantă poartă de acces pentru Pakistan către statele UE și nu numai. Este o rută care poate fi competitivă și din punctul de vedere al costurilor, având în vedere posibilitatea de tranzit a mărfurilor pe cale fluvială, pe Dunăre, către destinații din centrul și vestul Europei”.

E.S. dl. Zafar Iqbal, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Islamice Pakistan în România, a remarcat potențialul de creștere al schimburilor comerciale dintre cele două state în raport cu volumul actual și cu această ocazie și-a exprimat intenția de a dezvolta relațiile economice cu România: „Unul dintre principalele obiective la preluarea mandatului este acela de a intensifica relațiile comerciale cu România, cifra schimburilor comerciale poate fi îmbunătățită”.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a reiterat importanța relațiilor economice dintre România și Pakistan și a apreciat inițiativa Ambasadei de a dinamiza și intensifica cooperarea dintre cele două state, atât pe plan comercial, cât și investițional: „Această inițiativă se corelează perfect cu una dintre preocupările principale ale CCIR, respectiv sprijinirea accesului companiilor românești pe piețele extra-comunitare, iar  Pakistan este una dintre destinațiile prioritare pe agenda companiilor românești”.

Background:

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii iulie 2020, R.I. Pakistan nu se regăsește în clasamentul top 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. În prezent pe teritoriul României își desfășoară activitatea un număr de 277 companii cu capital pakistanez de 9,6 mil. Euro.