Publicat pe 18/11/2020

Îi salut, cu această ocazie pe toți agenții economici din țara noastră, persoane juridice române în slujba cărora și noi lucrăm. Putem spune că economia românească dar și economia mondială trec printr-un test de stres anul acesta. Un test de anduranță, un test, până la urmă, chiar și de supraviețuire. Dar suntem optimiști, văzând cum se derulează lucrurile, văzând cum ramuri economice au trecut normal prin perioada pandemiei. România nu a avut un shut down complet, România a lucrat în domeniul construcțiilor, în domeniul naval, în domeniul agriculturii sau al industriei alimentare.  Au fost fără îndoială sectoare de activitate lovite de această criză în mod direct, mai ales cele cu lucru la interior, în perimetre bine determinate. Important este că n-am avut un shut down, că economia merge în continuare.

Camera de Comerț și Industrie a României a participat alături de decidenții politici la luarea măsurilor, atâtea câte au putut fi luate de România în aceste momente, pentru că suntem și noi conştienţi de „confortul  bugetar” pe care îl aveam la intrarea în pandemie și credem că măsurile luate până acum au fost suficiente, raportate la capabilitățile și ratingul României.

Întorcându-ne la această ediție a Topului Național al Firmelor, este o mândrie pentru noi să organizăm un astfel de eveniment. Lăsând la o parte componenta festivă, până la urmă, topul este aproape o lucrare științifică.

S-au procesat cele 731.677 de bilanțuri contabile. Pe primele locuri în toate domeniile de activitate și sub activitate au ieşit 12.711 de companii, acestea având o cifra de afaceri totala de 15,8 miliarde de euro. Acest top ne arată pe de o parte performanța, dar pe de altă parte, în mod obiectiv, și polarizarea economiei naționale. Trebuie să fim conştienţi de acest lucru, de cine sunt jucătorii care țin România într-o macro stabilitate

Sunt foarte mulți premianţi: 1902 societăţi pe primul loc, 1604 pe locul doi, 1438 pe locul trei, vorbim de cele șapte mari domenii de activitate, grupate pe 377 de subdomenii. Modelul este unic la nivel național, formula este unică. Ne bizuim pe cifra de afaceri, pe rata profitului din exploatare, pe eficiența utilizării capitalului uman și, nu în ultimul rând, pe eficiența capitalului angajat.

Acest top este totuși o lucrare de bază, de referință care reprezintă până la urmă o carte de vizită a economiei românești, firmele aflate pe primele 10 locuri putând fi promovate ca potențiali parteneri externi. Aceste societăți angajează, peste 1,3 milioane de oameni, deci o treime din totalul forței de muncă al persoanelor juridice române. Cred că aceste cifre vorbesc de la sine.

Vreau sa mulţumesc întregii echipe de la Camera de Comerț și Industrie a României pentru procesarea acestor date timp de doua luni. N-a fost o muncă ușoară, a fost un an dificil, în care s-au depus bilanțurile cu o oarecare întârziere, a fost destul de greu față de anii anteriori, dar iată-ne totuși cu lucrarea gata și demnă de a fi prezentată public.

Sunt multe de făcut, trebuie să încercăm să fim mai activi în plan extern. Ne îngrijorează balanța comercială a României care nu știu cum va arăta la sfârșitul acestui an, cu importurile aferente pandemiei, dar sperăm într-o mai mare agresivitate a componentei de diplomație economica de care avem atâta nevoie ca să mai îndulcim cumva din această adâncire a balanței comerciale. Îmi aduc amine că aveam 10 miliarde de euro deficit în data de 31 decembrie 2016, am ajuns la 17, 3miliarde de euro, in 2019 și tare îmi este că vom termina 2020 pe la 18,5-19 miliarde de euro, lucru care ar trebui să ne pună pe serios pe gânduri.