Publicat pe 18/11/2020

Sunt onorat de invitația care mi-a fost adresată de Camera de Comerț și Industrie, de domnul președinte Mihai Daraban. În toată această perioadă grea pe care am traversat-o cu toți am încercat să fim alături de mediul de afaceri, să fim alături de reprezentanții instituționali ai companiilor și împreună, în baza unui dialog constant, să găsim cele mai bune măsuri pentru a putea depăși cât mai rapid situația dificilă creată de pandemia de coronavirus și pentru a putea să ne pregătim pentru relansare.

Sunt convins că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. Chiar dacă pe trimestrul II a existat o scădere economică importantă, deja pe trimestrul III am înregistrat o creștere economică de 5,6%. La analiza pe primele nouă luni, România, din punct de vedere al Produsului Intern Brut, este mai bine cu 2,4% față de media europeană, iar perspectivele relansării sunt foarte bune. Sigur că va depinde în mare măsură de politicile guvernamentale, de măsura în care guvernul care va rezulta în urma alegerilor va avea capacitatea de a pune bazele unei relansări pe temelii serioase.

În ceea ce ne privește pe noi, considerăm că parteneriatul cu mediul de afaceri este pilonul de bază al relansării. Considerăm că relansarea trebuie să se producă pe baza unei gândiri strategice și utilizând motoare de creștere economică solidă.

De asemenea, considerăm că România are oportunități care pot fi fructificate, oportunități care unele dintre ele au apărut chiar în această perioadă a crizei şi că avem capacitatea de a fructifica aceste oportunități pentru a reuși cu adevărat să dezvoltăm mediul de afaceri, să creștem numărul de companii, să creștem numărul de români care sunt implicați în antreprenoriat, să creștem din toate punctele de vedere, pe baza inițiativei economice, pe baza dezvoltării spiritului antreprenorial, pe baza valorizării capacităților deosebite pe care le avem, pe baza creșterii competitivității, pe baza internaționalizării și în mod evident pe baza digitalizării.

Felicit toate companiile care sunt premiate. Știu că au trecut printr-o perioadă dificilă şi faptul că au mers înainte, că au reușit să obțină rezultate reprezintă un lucru remarcabil și arată capacitatea de a face față unor provocări la care nu se aștepta nimeni.