Publicat pe 04/12/2020

București, 4 decembrie 2020: Guvernul României, prin autoritățile abilitate, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) va organiza o serie de evenimente informative, care se vor desfășura în mediul online, având ca obiectiv general furnizarea de informații exhaustive privind noile condiții de desfășurare și reglementările aferente principalelor domenii de cooperare economică cu UK.

 

“În 2021, BREXIT-ul va fi principala provocare pentru mediul de afaceri românesc. Misiunea CCIR, precum și cea a autorităților din România este aceea de a facilita acest proces de tranziție, astfel încât antreprenorii români să fie cât mai bine pregătiți pentru schimbările ce vor surveni. Nu trebuie să uităm faptul că Marea Britanie este țara cu care România înregistrează cel mai mare excedent comercial și, totodată, reprezintă a cincea destinație de export pentru produsele românești. Vom implica întreaga rețea camerală în procesul de informare a mediului de afaceri cu privire la noile reglementări comerciale ca urmare a BREXIT-ului”,a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

 

Astfel, marți, 15 decembrie 2020, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Finanţelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală a Vămilor, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, împreună cu CCIR vor organiza un seminar online ce va aborda comertul cu bunuri: formalitati, verificari si controale vamale și efectele asupra activităților de import/export (de interes pentru operatori economici, transportatori rutieri de marfă etc).

 

Totodată, joi, 17 decembrie 2020, va fi organizat un al doilea seminar de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Direcția Generală a Vămilor și CCIR. Tematica principală se va axa pe reglementările și procedurile post-Brexit privind exportul/importul de animale vii, produse de origine animală și non-animală, medicamente de uz veterinar și călătoria cu animale de companie.

Coordonatele de desfășurare a celor două evenimente online vor fi comunicate în cel mai scurt timp.

 

Background

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) a părăsit Uniunea Europeană (UE) la data de 31 ianuarie 2020 astfel încât, în acest moment se află în perioada de tranziție care se va finaliza la 31 decembrie 2020. Astfel, prin părăsirea pieței unice UE și a uniunii vamale, noi reglementări vor fi implementate începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe relația cu Regatul Unit.

 

Evenimentele vor beneficia de prezența unor responsabili de rang înalt din cadrul instituțiilor și administrației centrale românești, a căror arie de competență reglementează relațiile comerciale bilaterale româno-britanice, și vor aborda aspecte tehnice punctuale privind noul regim vamal, norme fiscale (de interes pentru operatori economici, transportatori rutieri de marfă etc).