Publicat pe 18/12/2020

București, 16 decembrie 2020: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) informează mediul de afaceri cu privire la lansarea ediției speciale a Raportului Competitivității Globale 2020, un clasament anual realizat de World Economic Forum.

Ediția specială din 2020 a Raportului Competitivității Globale este lansată într-un moment istoric foarte dificil și incert la nivel mondial. Pandemia COVID-19 nu numai că a dus la o criză globală de sănătate și o recesiune economică profundă, mai profundă decât recesiunea în timpul crizei financiare 2008–2009, dar a creat, de asemenea, un climat de incertitudine asupra perspectivelor viitoare.

 

Anul acesta, Raportul Competitivității Global nu oferă clasamente pe țări, precum în anii precedenți, fapt care se datorează lipsei datelor din diverse organizații internaționale, precum și nevoii de a găsi o nouă perspectivă privind redresarea economică după șocul COVID-19. Ediția 2020 urmărește contextul unic și prioritățile emergente de la pandemie, fără a omite nevoile care se prefiguraseră deja înainte de criză. Raportul stabilește bazele unei noi direcții de sprijinire a factorilor de decizie politică și a altor lideri pentru a defini cum să „reconstruim mai bine ”.

 

Raportul de anul acesta este structurat în șase secțiuni complexe. Primele patru secțiuni analizează tendințele trecute și actuale prin arii tematice dezbătute pe larg precum: instituții, infrastructură, stabilitatea macroeconomică, sănătate, aptitudini, piața produselor, piața muncii, sistemul financiar, dimensiunea pieței, dinamismul afacerilor și capacitatea de inovare. În fiecare dintre aceste domenii tematice sunt prezentate prioritățile în vederea susținerii dezvoltării economice. Aceste priorități sunt organizate în trei intervale de timp: ultimii 12 ani (analiză), în care se stabilește evoluția factorilor cheie inclusiv, pe termen scurt, impactul șoc al crizei COVID-19; următorii doi ani (revigorare), în care se analizează prioritățile pentru a reporni economia; următorii 3-5 ani (transformare), în care se urmărește stabilirea priorităților în economie.

 

A cincea secțiune a raportului prezintă o primă încercare pentru a evalua disponibilitatea țărilor de a-și atinge potențialul maxim de dezvoltare în cele patru domenii tematice menționate în secțiunile anterioare.

 

A șasea secțiune oferă o perspectivă a competitivității globale pornind de la un amplu sondaj, un instrument cheie care facilitează accesul către opinia liderilor de afaceri asupra economiilor.

 

Raportul integral poate fi consultat accesând acest link:

https://ccir.ro/wp-content/uploads/2014/11/WEF_TheGlobalCompetitivenessReport2020.pdf

Background

Raportul de competitivitate globală are la bază o metodologie care integrează cele mai recente statistici de la organizațiile internaționale și care este concepută pentru a sprijini țările să identifice politicile și practicile relevante.

Indicele competitivității globale, care stă la baza raportului, este realizat dintr-un set de factori cu implicație directă asupra productivității, și anume: instituții, infrastructură, stabilitatea macroeconomică, sănătate, aptitudini, piața produselor, piața muncii, sistemul financiar, dimensiunea pieței, dinamismul afacerilor și capacitatea de inovare.