Tehnologiile curate în China – strategii de proprietate intelectuală pentru o piață care se extinde rapid
Publicat pe 22/03/2021
China este o piață care a crescut cel mai rapid în generarea energiei eoliene și nucleare și investește intens în explorarea mijloacelor alternative și regenerabile pentru a-și satisface nevoile imense de energie. Având mare potențial pentru piața tehnologiilor curate (cleantech) și susținerea puternică a guvernului pentru dezvoltarea și adoptarea de noi tehnologii curate, China prezintă mari oportunități pentru întreprinderile mici și mijlocii de Cleantech din Europa.
Potențialul uriaș al pieții chineze înseamnă că afacerile de cleantech nu pot risca să piardă puncte strategice în China, așteptând să acționeze. Însă, aceste afaceri care intră în China trebuie să înțeleagă că în timp ce o bună executare, un management efectiv și accesul la finanțare sunt critice pentru a menține un avantaj competitiv, buna protejare a tehnologiei este la fel de critică. Deși transferul de tehnologie poate fi structurat în așa fel încât riscurile proprietății intelectuale să fie minimizate, pregătiri și măsuri adiționale pentru proprietățile intelectuale din China trebuie de asemenea luate în considerare.
Modul în care proprietatea intelectuală se potrivește într-o strategie generală de afaceri depinde de tipul de afacere pe care o are o firmă, dacă este abia lansată sau dezvoltată, precum și de tipul de tehnologie, dacă este nouă și netestată pe piață sau matură și nebrevetată (tehnologie care nu este protejată de brevete). Diverse afaceri folosesc proprietatea intelectuală pentru a atinge anumite obiective, precum maximizarea generării de profit prin monetizarea portofoliului cu proprietăți intelectuale prin licențiere, creșterea oportunităților pentru parteneriate și licențe reciproce, sau noi intrări pe piață.
De exemplu, un fabricant de componente pentru turbine eoliene își poate concentra eforturile și resursele pentru a obține protecție de brevete ale designului de componente deoarece încălcarea regulilor prin componente contrafăcute pot fi ușor demonstrate în instanță. Ei pot, de asemenea, să se concentreze să bugeteze suficient campaniile de identificare a falsificatorilor. Pe de altă parte, o afacere cu tehnologii curate care a dezvoltat un sistem de producere a energiei pe bază de biomasă la fermele de animale și caută să licențieze tehnologia fermelor din toată China, ar putea dori să obțină protecție prin brevet și să exploreze modalități tip ‘black box’ (adică să rețină sau să păstreze secret prin fragmentarea producției) părți cheie ale tehnologiei. Acest lucru ar putea fi realizat prin furnizarea de echipamente specializate sau printr-un contractor de încredere care să efectueze instalarea, deoarece tehnologia va trebui să fie învățată și practicată de licențiat.
Construirea unui portofoliu valoros de brevete pentru tehnologiile curate
Protecția de brevete este însă cea mai obișnuită formă de protecție a proprietății intelectuale în spațiul Cleantech. Aceasta se întâmplă deoarece multe tehnologii curate utilizează intensiv capitalul și durează mult timp pentru a fi acceptate de piață, în special pentru cele care acum sunt prea scumpe pentru a fi viabile comercial. Drept rezultat, investitorii Cleantech cer protecție de brevet ca metodă de a-și securiza profiturile de monopol. Având un portofoliu de brevet Cleantech poate aduce și alte beneficii precum stabilitate, credibilitate, evaluare crescută, acces la investiții și finanțare, disponibilitatea strategiilor defensive de brevet (strategia depunerii brevetelor pentru a fi folosite să blocheze competitorii să folosească o tehnologie similară), oportunități pentru parteneriate și/sau licențiere reciprocă. Capacitatea de a oferi drepturi exclusive poate influența deciziile strategice și direcția investiției. Deci, pentru multe afaceri Cleantech, investiția în dezvoltarea unui portofoliu valoros de brevete poate fi o mișcare inteligentă dacă este folosită pentru a atinge anumite obiective.
Afacerile de tip Cleantech vor trebui să decidă dacă protejează invențiile ca și brevet sau dacă le păstrează ca secrete comerciale. Invențiile care sunt protejate de brevete devin informații publice, care pot permite competitorilor să perfecționeze, să creeze o alternativă, să reinventeze tehnologia pentru ca aceasta să nu mai fie protejată de brevet. Invențiile Cleantech cu un termen de valabilitate comercial mai mult de 20 de ani ar trebui să fie luate în considerare pentru protecția secretelor comerciale, doar dacă afacerea are destulă încredere în capacitatea sa de a proteja secretele sale comerciale (are suficientă pricepere, drepturi de proprietate intelectuală, IT, resurse umane și resurse legale care au legătură cu secretele comerciale și securitatea informației confidențiale).
Construind un portofoliu valoros de brevete Cleantech necesită alocarea unei cantități substanțiale de resurse financiare și de management. Abordările “shot gun” (stabilirea unui număr țintă de brevete și alocarea unei anumite sume de bani pentru fiecare brevet) pentru depunerea și urmărirea penală a brevetelor sunt atractive pentru întreprinderile cu bugete limitate, dar nu reușesc să furnizeze brevete de calitate mai des decât reușesc. Mai degrabă însă, noi invenții trebuie să fie evaluate calitativ pe merite pentru a determina cât de multe dintre resursele limitate ale unei afaceri trebuie să fie devotate redactării și depunerii cererilor pentru ca un brevet puternic să fie obținut.
O problemă fundamentală despre afacerile Cleantech o poate constitui data când se poate aplica pentru brevet. Când o nouă invenție este dezvoltată, poate fi dificilă prezicerea direcției către care tehnologia se poate dezvolta, precum și schimbări în trendurile pieței. Aplicând prea devreme poate presupune un brevet care nu are legătură cu modul de dezvoltare al tehnologiei în câțiva ani. Însă, aplicând prea târziu, se poate risca ca altă persoană să aplice pentru brevet pentru aceeași invenție sau pierderea brevetabilității dacă secretul invenției este pierdut. Această problemă este mult mai importantă în China unde funcționează sistemul de “primul care aplică”, facilitând altor părți blocarea dvs. de la folosirea proprietății dvs. intelectuale în China prin înregistrarea acesteia înaintea dvs. Este de asemenea important de reținut faptul că procesul de înregistrare poate fi foarte lung, iar brevetele dvs. pot fi protejate odată ce înregistrarea a fost completată. Alternativ, verificați dacă o combinație între brevete de invenție și modele de utilitate poate fi folosită pentru a oferi flexibilitate suplimentară.
Opțiunea modelului de utilitate
Deși anumite tehnologii curate sunt avansate, multe sunt bazate pe tehnologie care există de câțiva ani (așa numita tehnologie veche). Ca rezultat, spațiul Cleantech în mai multe zone este caracterizat de inovarea incrementală și convergența tehnologiilor existente. Este important să se recunoască aceste noi tehnologii ca fiind protejate, având un brevet de model de utilitate, dacă nu chiar un brevet de invenție și nu ar trebui ignorate de către echipele de dezvoltare ca și inovații insignifiante.
China diferă de multe jurisdicții din zona de vest prin asigurarea protecției brevetelor pentru modelele de utilitate, care protejează forma, structura, sau combinația dintre formă și structură a unui produs fizic (metode si compoziții pot fi protejate doar de brevetele de invenție) pentru 10 ani (în comparație cu 20 ani pentru brevetele de invenție). Obținând un brevet de model de utilitate, uneori este necesar un grad mai scăzut de inventivitate (gradul de inovare față de tehnologia cunoscută) decât necesitatea de a obține un brevet de invenție. Modelele de utilitate sunt ieftine și ușor de obținut, în medie în jur de 9-12 luni și sunt potrivite pentru protecția produselor cu durata de viață a produsului mai scurtă.
Modelele de utilitate sunt adesea văzute ca o formă puțin protejată a drepturilor de proprietate intelectuală deoarece aplicațiile modelelor nu sunt examinate substanțial pentru brevetabilitate și sunt adesea ignorate de către afacerile străine deoarece nu le cunosc. Însă, afacerile chineze au profitat de pe urma brevetelor de modele de utilitate de câțiva ani și le-au folosit pentru a bloca competitori străini și pentru a obține venituri uriașe. Combinând modele de utilitate cu brevete de invenție poate fi de asemenea un mod inteligent de a face față tehnologiilor curate bazate pe tehnologia veche.
Licențiere și vânzare
Licențierea și vânzarea proprietății intelectuale poate fi o sursă potențial lucrativă de flux de numerar pentru afacerile Cleantech cu proprietate intelectuală cu valoare ridicată. Însă, decizia de a monetiza proprietatea intelectuală prin licențiere sau vânzare trebuie să fie luată doar după ce un număr de factori importanți au fost luați în considerare. În legătură cu licențierea brevetului, aranjamentele se împart în două categorii – licențierea „carrot” și licențierea “stick”.
Licențierea ”Carrot”
Aceasta se referă la o licență luată voluntar de către licențiator fără ca proprietarul brevetului să dea în judecată. Un mare avantaj al aducerii de potențiali licențiatori la masa de negocieri o reprezintă abilitatea de demonstra drepturi puternice pentru o tehnologie credibilă care presupune o pricepere specifică. O afacere Cleantech poate fi considerată un succes cu această abordare atunci când o licență de brevet este cuplată cu o licență de pricepere legată de implementarea sau practicarea tehnologiei. Odată ce interesul este securizat, negocierile de licențiere trebuie să fie desfășurate în baza unui Acord de Confidențialitate care conține o promisiune a licențiatorului să nu depună o hotărâre declaratorie (un proces de către licențiator care declară că deținătorul de proprietate intelectuală nu folosește sau nu încalcă drepturile tehnologiei) în timpul negocierilor.
Licențierea ”Stick”
Această licențiere este o opțiune necesară atunci când o terță folosește deja o tehnologie fără licență de la deținătorul proprietății intelectuale, deci încălcând drepturile deținătorului. O afacere poate urmări litigii pentru a obliga plata drepturilor de autor demonstrând că 1) tehnologia este acoperită de către proprietatea intelectuală a acesteia, 2) proprietatea intelectuală este validă, 3) afacerea este dispusă să acționeze în judecată și să aplice drepturile de proprietate intelectuală. De multe ori, licențiatorii nu doresc să plătească drepturi de autor până când aceasta nu este demonstrată; însă, testând proprietatea în timpul litigiului poate fi riscant. În toate cazurile, validitatea proprietății intelectuale va fi contestată și poate fi pierdută sau invalidată. Pentru aceasta, multe afaceri nu aleg să licențieze proprietatea intelectuală de bază decât dacă sunt siguri de puterea inovațiilor. Mai mult, deși o afacere ar trebui să se aștepte să-l ducă departe dacă intenționează să depună un proces, comunicarea timpurie și frecventă cu un potențial licențiator poate fi o bună metodă de a crește șansele unui acord.
Vânzarea de proprietate intelectuală
Când o anumită proprietate intelectuală nu mai este atașată unui produs sau al unui aspect de bază al afacerii, ar putea fi benefică vânzarea tehnologiei printr-o alocare de proprietate intelectuală pentru a evita costurile asociate cu păstrarea ei într-un portofoliu. Un beneficiu major al vânzării o reprezintă faptul că o afacere poate obține un flux de numerar imediat, în timp ce licențele drepturilor de autor au nevoie de 2-3 ani pentru a se materializa odată ce un produs intră pe piață. Dacă se încearcă să se decidă vânzarea proprietății intelectuale, poate constitui un avantaj angajarea unui consultant extern pentru a determina valoarea proprietății, căci potențiali cumpărători ar putea să estimeze diferit valorile.
Întreprinderi mici și mijlocii – studiu de caz
Perpetual Motion este o companie germană mică specializată în fabricarea de unități inteligente care reduc consumul de energie al mașinăriilor industriale cu mai mult de 80%. Compania deține mai multe brevete care acoperă proiectele de unități în China, dar majoritatea proceselor de inginerie precise necesare pentru fabricarea economică a unităților sunt sub forma unui know-how – potențiale secrete comerciale. În plus, Perpetual Motion folosește un software special pentru a controla și îmbunătăți eficiența unităților inteligente.
Căutând să obțină cât mai rapid flux de numerar pentru a acoperi nevoile financiare, Perpetual Motion alege să exploreze licențierea tehnologiei către fabricanții mașinăriilor industriale din China. După întâlniri cu câțiva fabricanți, Guangdong Green Machinery Co., Ltd. (GGM) își exprimă interesul în obținerea unei licențe exclusive. Perpetual Motion este de acord și părțile semnează un Acord de Confidențialitate. Ca parte a înțelegerii, Perpetual Motion își propune să acorde o licență exclusivă companiei GGM pentru brevetele companiei Perpetual Motion și a priceperii în China. În timpul negocierilor, GGM efectuează due diligence (anchetă aprofundată a situației financiare a unei companii) asupra brevetelor companiei Perpetual Motion. Însă, negocierile stagnează atunci când părțile nu se pun de acord asupra drepturilor de autor.
Cu determinare, Perpetual Motion decide apoi să își caute un partener chinez pentru a-și vinde produsele în China. Îl găsesc pe domnul Liang, care deține Zhejiang Components Co., Ltd. (ZCC), o companie de producție de componente mici care de asemenea deține câteva brevete pentru anumite procese de fabricare. Perpetual Motion și ZCC încheie un Acord de Confidențialitate dar și un contract de servicii de fabricare. Domnul Liang este de acord ca firma dumnealui să fabrice unități inteligente pe baza specificațiilor clienților. Perpetual Motion decide să păstreze locurile de muncă în Germania, iar domnul Liang este de acord să se instaleze o zonă securizată în fabrica sa. Ca parte a înțelegerii, Perpetual Motion instalează servere de fișiere securizate unde domnul Liang poate accesa documente sensibile care au legătură cu procese de inginerie specifice necesare fabricării unităților inteligente. Perpetual Motion însoțește, de asemenea, mai mulți manageri tehnici la fabrică pentru a instrui angajații autorizați în procesul de fabricație. Fiecare angajat semnează un acord de confidențialitate, dar și un acord de a nu concura și sunt instruiți doar cu privire la procesele specifice la care vor lucra.
După șase luni de operațiuni, domnul Liang informează compania Perpetual Motion că GGM oferă unități inteligente similare la prețuri scăzute dar care nu obțin aceleași economii de energie ca unitățile inteligente ale companiei Perpetual Motion. După mai multe investigații, compania Perpetual Motion suspectează că GGM încalcă drepturile brevetelor de design ale unităților. Deși Perpetual Motion are resursele pentru a fi în litigiu, aceasta decide să nu dea în judecată GGM și să riște invalidarea brevetelor. În schimb, compania își folosește resursele pentru a reinvesti în cercetare și dezvoltare. Șase luni mai târziu, compania Perpetual Motion a dezvoltat un nou proces de fabricare care reduce costurile fabricării unităților inteligente și creării de software nou care să îmbunătățească eficiența unităților inteligente.
Elemente de reținut
Întreprinderile mici și mijlocii europene de Cleantech trebuie să fie proactive în înțelegerea și luarea de măsuri pentru a minimiza riscul proprietății intelectuale când încheie afaceri în China. Adesea, întreprinderile mici și mijlocii sunt prinse în oportunitățile de tranzacționare rapidă și nu abordează în mod adecvat probleme critice legate de proprietatea intelectuală. Afacerile din domeniul Cleantech pot evita pierderi semnificative de competitivitate printr-o gândire strategică despre proprietatea intelectuală, inclusiv cum să construiască un portofoliu de brevete robust și să se asigure că nicio singură parte nu poate să practice tehnologia completă, păstrând procesele de bază separat de cele de componente. Este de asemenea important de reținut că protecția legală este valabilă pentru inovațiile incrementale prin intermediul brevetelor de model de utilitate, permițând un nivel suplimentar de protecție și o nouă poziție pe piață într-un sector unde tehnologia care se dezvoltă rapid este normă.
Lecții de proprietate intelectuală
- Dezvoltați o strategie de proprietate intelectuală pentru un termen de durată medie și lungă și determinați cum se va potrivi proprietatea intelectuală în strategia de afacere generală din China.
- Poate fi dificilă securizarea unei licențe și a drepturilor de autor de la potențiali licențiatori doar dacă poate fi demonstrat, în mod sigur, că priceperea nebrevetată este esențială pentru a face produsul comercial viabil.
- Decizia de a da în judecată și a impune proprietatea intelectuală presupune ca puterea brevetelor, resursele necesare de a invoca litigii până la soluționare și de a apăra acțiuni de invalidare împotriva brevetelor și protecția aspectelor de bază ale avantajului competitiv al afacerii să fie luate în considerare.
- Documentați-vă și folosiți politici și proceduri specifice, inclusiv Acorduri de Confidențialitate, atunci când se dezvăluie informații sensibile de proprietate.
- Căutați parteneri buni care să nu aibă interese directe de conflict și care să respecte proprietatea intelectuală.
Materialul a fost elaborat de China IPR SME Helpdesk și tradus de Biroul de Organizații Europene și Internaționale din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a României.
China IPR SME Helpdesk – sprijină întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din statele membre ale Uniunii Europene în vederea aplicării şi protejării drepturilor de proprietate intelectuală în relaţia cu China, Hong Kong, Macao şi Taiwan, pe baza prevederilor de informaţii şi servicii libere. Reprezentanţii IMM-urilor pot trimite propriile întrebări legate de drepturile de proprietate intelectuală prin e-mail (question@china-iprhelpdesk.eu) pentru a avea acces la un grup de experţi, care vă vor oferi sfaturi gratuite şi confidenţiale, în termen de 3 zile lucrătoare.
China IPR SME Helpdesk este o inițiativă a Uniunii Europene.
Pentru mai multe informaţii despre drepturile de proprietate intelectuale din China, nu ezitaţi să vizitaţi portalul online al organizaţiei, accesând următorul site: http://www.ipr-hub.eu/.