Publicat pe 30/03/2021

București, 30 martie 2021: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), alături de Camera de Comerț și Industrie Prahova (CCIPH), în parteneriat cu Ambasada Republicii Kazahstan la București, a organizat, astăzi, 30 martie, Forumul de Afaceri România – Kazahstan,  în scopul identificării unor soluții optime de creștere a volumului schimburilor comerciale dintre cele două state.

Evenimentul a avut în vedere promovarea schimburilor comerciale România și Republica Kazahstan, cu precădere în domenii de activitate precum: industrie și construcții (petrol si gaze, mașini, utilaje, echipamente electrice și mecanice, textile, industria mobilei), agricultură (echipamente agricole, creșterea animalelor, cultivarea cerealelor, produse alimentare), comerț general și servicii (activități comerciale, consultanță, proiectare și IT).

Forumul de Afaceri România – Kazahstan a cuprins o sesiune „match-making” între companiile participante din cele două țări, sub forma unor paneluri distincte, în funcție de domeniul de activitate.

“CCIR încurajează toate companiile românești să dezvolte cât mai multe contacte cu partenerii din Kazahstan. Această țară este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României din Asia Centrală. Cooperarea economică bilaterală dintre cele două state este foarte importantă, mai ales acum în plină pandemie. Astfel, forumul economic de astăzi poate fi o soluție, dar asemenea evenimente trebuie sprijinite mai mult de către reprezentanții diplomației economice. Fie că vorbim despre sectorul energetic, despre comerțul propriu-zis, este foarte clar că pandemia ne-a afectat pe toți. Trebuie să găsim soluții optime pentru a intensifica dialogul dintre cele două state, dar nu numai cu ajutorul internetului, ci și apelând la instituțiile abilitate, precum camerele de comerț. Rolul nostru este de a pune în legătură companiile interesate să investească fie în România, fie în Kazahstan, apelând la contactele diplomatice din statele respective”, a declarat dl. Eduard Costin, director relații externe, care a transmis mesajul Președintelui CCIR, dl. Mihai Daraban.

Dl. Aurelian Gogulescu, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Prahova a declarat: „Relația noastră de cooperare cu Kazahstanul a fost stabilită încă din 2006. De atunci, Camera de Comerț și Industrie Prahova a organizat mai multe vizite de afaceri și evenimente în colaborare cu Ambasada Kazahstanului în România. Valoarea schimburilor comerciale dintre Județul Prahova și Kazahstan înregistra, pe primele 11 luni ale anului trecut, 117 milioane euro, dintre care 26 de milioane de euro însemnau exporturi. În mod cert, există un potențial foarte mare de creștere a volumului schimburilor comerciale, ceea ce încercăm să facem și cu ajutorul evenimentelor ca cel de astăzi”.

„Dacă ne raportăm la schimburile comerciale bilaterale înregistrate la nivelul anului 2020 cred că există un mare potențial de creștere. Suntem deschiși în permanență în sensul de a oferi informații investitorilor în țara noastră. Totodată, informăm mediul nostru de business asupra oportunităților de afaceri de aici din România. Dragi prieteni, hai să facem afaceri!”, se arată în mesajul transmis de E.S. dl. Nurbakh Rustemov, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Kazahstan în România.

Background:

În prezent, pe teritoriul României sunt un total de 34 de companii cu capital kazah care însumează 284.770,96 Euro – echivalent curs BNR din 18 martie 2021 (sursa: Snia)

În ceea ce privește schimburile comerciale dintre județul Prahova și Kazahstan, volumul total în primele 11 luni ale anului 2020 a fost de 170,5 milioane de euro, din care 25, 7 milioane de euro reprezintă exporturi în Kazahstan și 144,8 reprezintă importuri. Comparativ cu primele 11 luni ale anului 2019, a existat o scădere a schimburilor comerciale (de la 227,5 milioane de euro în noiembrie 2019 la 170,5 milioane de euro în noiembrie 2020).