Publicat pe 31/03/2021

București, 31 martie 2021: Consilierul pe probleme externe al Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), diplomatul Lazăr Comănescu, a fost numit, marți, 30 martie, în funcția de Secretar general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

Numirea în cea mai înaltă funcție executivă a OCEMN a dlui. Lazăr Comănescu este în mod cert un succes al diplomației românești si, totodată, un rezultat al activității CCIR din perioada în care instituția noastră a exercitat Președinția în Exercițiu a Consiliului de Afaceri a OCEMN, în persoana președintelui CCIR, dl. Mihai Daraban.

CCIR a propus, în această perioadă, o serie de măsuri și iniţiative economice, cu precădere în transporturi și conectivitate, protecția mediului înconjurător, energie verde și competitivitate care au determinat o nouă conduită a dialogului interstatal şi o altă dinamică a schimburilor comerciale dintre statele aparținând OECMN, precum şi pe relaţia OCEMN-UE.

Consiliul de Afaceri al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (CA OCEMN) a fost înființat la 30 august 1992 și a devenit operațional la 1 mai 1993. La sfârșitul lunii martie 1995, Camera de Comerț și Industrie a României, prin Președintele ei, a fost desemnată de către Ministerul Afacerilor Externe al României ca reprezentantă a comunității de afaceri din România în acest Consiliu, luând parte la activitatea acestuia.

Statele membre ale Consiliului de Afaceri sunt: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Serbia, Rusia, Turcia și Ucraina.