Protecția proprietății private în timpul transferului de tehnologiei către China
Publicat pe 12/04/2021
Multe companii europene doresc să ajungă în China. În trecut, companiile europene veneau în China pentru a beneficia de fabricarea cu costuri reduse pentru export, iar recent, au ajuns să intre pe piața chineză pentru cercetare și dezvoltare, pentru dezvoltarea cooperativă, forța de muncă calificată, pentru identificarea furnizorilor și dezvoltarea de parteneriate în China pe termen lung. Pentru a beneficia de aceste avantaje, ei pot “transfera” tehnologii și proceduri de producție către filiale chineze ale firmelor europene, societăți mixte partenere, sau deschiderea de companii de servicii. Una dintre provocările cu care se confruntă companiile europene care vin în China este de a elabora soluții creative pentru minimizarea riscului vizând proprietatea intelectuală asociată cu astfel de transferuri tehnologice.
Un transfer tehnologic se realizează prin mai multe moduri. Companiile europene obișnuiesc să transfere tehnologia lor prin licențierea brevetelor, designurilor, software-urilor, secretelor de comerț etc. Proprietatea asupra tehnologiei poate fi transferată, dar acest tip de transfer e mai puțin obișnuit. O confuzie poate fi faptul că un transfer tehnologic este limitat la transferuri de tehnologie de vârf. Cu toate acestea, multe companii europene care folosesc contractul de fabricare pentru a produce tehnologii mai puțin avansate, de consum, sau produse industriale, de exemplu bazate pe design de produs, trebuie să se ocupe de la fel de multe riscuri de proprietate intelectuală ca și omologii lor care folosesc înaltă tehnologie.
Guvernul chinez încurajează transferul legal și legitim de tehnologie dar sprijină și inovațiile companiilor chineze, cunoscute ca și “inovație indigenă”. De-a lungul anilor, accesul pe piață în schimbul tehnologiei străine a constituit o oportunitate pentru numeroase companii europene. Din păcate, anumite companii chineze care urmăreau să obțină tehnologie străină, o obțineau de multe ori de la companii europene ori prin scurgerea accidentală a proprietății intelectuale, ori prin încălcarea acordurilor sau a legislației chineze. Protecția proprietății intelectuale prin intermediul instanțelor sau a altor căi rămâne mixtă în China, în timp ce sistemul legal continuă să se dezvolte. Drept urmare, companiile europene care nu se gândesc cu grijă să se protejeze împotriva riscurilor proprietății intelectuale atunci când transferă tehnologie către China pot să sufere pierderi legate de competitivitate și cotă de piață ca rezultat al pierderii proprietății intelectuale în fața competitorilor chinezi.
Cum să transferi tehnologie? – Primul pas
Întreprinderile mici și mijlocii noi în China sau care doresc să aducă tehnologie în China trebuie să verifice întâi Catalogul importurilor interzise și tehnologiei restrictive (Catalogul tehnologiei de import), publicat de Ministerul Științei și Tehnologiei și Catalogul de Investiții străine, ambele fiind publicate de către Ministerul Comerțului și Comisia de Reformă și Dezvoltare Națională.
Importurile tehnologice în China sunt divizate în tehnologii liber importabile, restricționate, precum și interzise. Tehnologiile restricționate și interzise sunt specific enumerate în Catalogul tehnologiei de import, în timp ce tehnologiile care nu sunt menționate sunt liber importabile. În cele mai multe dintre cazuri, tehnologia este liber importabilă, doar anumite tehnologii legate de dezvoltarea politicii economice și securitate națională sunt clasificate ca și restricționate sau interzise. Dacă tehnologia va fi exportată mai târziu, întreprinderile mici și mijlocii trebuie să verifice Catalogul importurilor interzise și tehnologiei restrictive (Catalogul tehnologiei de import) dacă există reglementări relevante în țara de destinație.
În plus, acolo unde tehnologia poate fi adusă în China prin intermediul investițiilor străine directe precum înființarea unei societăți mixte sau a unei întreprinderi cu capital integral străin, este important să fie urmărit Catalogul de Investiții Străine pentru a determina dacă există restricții și, dacă sunt, care se aplică înființării entității chineze. De exemplu, investiția străină în design și fabricarea echipamentelor pentru aeronavele civile sunt limitate la societăți mixte. Pentru transferurile tehnologice sub formă de investiții străine directe, forma permisă ale acestora va fi esențială în determinarea soluțiilor contractuale și necontractuale de care va fi nevoie pentru protejarea proprietății intelectuale ale întreprinderilor mici și mijlocii.
Ce pot face companiile pentru a se proteja?
Alegerea partenerilor potriviți
Este important să fie recunoscut încă de la început faptul că o parte din motivația companiei chineze într-un transfer tehnologic o reprezintă obținerea tehnologiei străine și priceperea. Acest fapt nu este un secret. Prin urmare, un prim pas pentru a proteja proprietatea intelectuală într-un transfer tehnologic este asigurarea că întreprinderile mici și mijlocii au ales partenerii potriviți. În esență, partenerul ideal trebuie să fie complementar, nu să concureze în mod direct cu întreprinderile mici și mijlocii europene. Însă, pentru a lua o decizie corectă, întreprinderile mici și mijlocii trebuie să-și analizeze propria afacere precum și potențialul partener chinez, prin următorii trei pași:
- Analizarea punctelor forte ale propriei companii. Ce face compania să fie competitivă? Ce măsuri și drepturi de proprietate intelectuală sunt folosite sau pot fi folosite ca să apere competitivitatea companiei (de exemplu, secrete comerciale, brevete, noi aplicații pentru ca tehnologia să aibă nevoie de pricepere, etc.)? Ce drepturi de proprietate intelectuală pot fi transferate la terți fără a pierde din competitivitate sau din cota de piață pe termen mediu și lung?
- Analizarea competitorilor și a pieței chineze. Care sunt competitorii chinezi? Care sunt atuurile acestora? Care este strategia acestora? Această analiză ar trebui, de asemenea, să includă parteneri potențiali și existenți din China: cunoașteți obiectivele lor specifice? Prezintă un caz special care poate influența cooperarea dvs.?
- Elaborarea propriilor proceduri atunci când este vorba de piața chineză. Acestea trebuie să fie practice, dar și să indice unde compania dvs. se va limita atunci când se tranzacționează protecția proprietății intelectuale pentru eficiență operațională. Definiți limitele companiei dvs. și apărați-vă puternic poziția companiei.
Structură
Odată ce întreprinderile mici și mijlocii europene au selectat partenerul potrivit, structurarea transferului de tehnologie este esențială pentru protejarea eficientă a drepturilor de proprietate intelectuală. Riscul proprietății intelectuale asociat cu o anumită tehnologie de transfer variază, dacă întreprinderile mici și mijlocii licențiază, înființează o societate mixtă sau înființează întreprinderi cu capital integral străin. În toate aceste trei situații, întreprinderile mici și mijlocii trebuie să prevină ca proprietatea intelectuală să fie divulgată sau intenționat deturnată, ori folosită în mod abuziv de către o terță companie. Însă, fiecare situație prezintă oportunități și provocări unice:
- Licențierea tehnologiei către o companie chineză diferită (cum ar fi un contract de fabricație). Când se licențiază la alte companii chineze cum ar fi un contract de fabricație, întreprinderile mici și mijlocii în general dețin controlul minim asupra proprietății intelectuale, dar au opțiunea să folosească mai mulți furnizori chinezi și pot să folosească ce e cunoscut ca și strategie modulară ce presupune folosirea furnizorilor chinezi diferiți pentru a menționa sursa diferitelor componente ale produsului. Pe lângă aceasta, implementarea pe etape este folosită adesea pentru a testa partenerul chinez înainte de transferul de tehnologie adițională. Ambele strategii sunt folosite de multe companii europene.
- Înființarea unei societăți mixte. În acest context, strategia modulară și implementarea pe etape este limitată deoarece eficiența afacerii presupune ca societatea mixtă să poată să livreze un produs complet. Mai mult, există și provocarea transferului de tehnologie către societatea mixtă în timp ce se previne scurgerea de proprietate intelectuală către partenerul societății mixte chineze. În aceste circumstanțe, este importantă creativitatea și să nu lase afacerea să intervină în protejarea proprietății intelectuale valoroase a companiei. Este extrem de important să se definească rolurile atât a societății mixte cât și a partenerului chinez. De exemplu, multe companii își păstrează munca de proiectare foarte importantă sau fabricarea componentelor critice într-o întreprindere cu capital integral străin sau complet externalizată. Un partener de societate mixtă chineză având multe contacte și rețele de vânzări poate fi desemnat ca distribuitor autorizat ale produselor societății mixte, dar limitat în activitățile acesteia.
- Înființarea unei întreprinderi cu capital integral străin. Dacă o astfel de structură este folosită, riscul proprietății intelectuale este mai mic deoarece întreprinderile mici și mijlocii europene au cel mai mare control asupra filialei acestora. În aceste structuri, abordarea riscului înseamnă de cele mai multe ori ca accentul să fie pus pe reducerea sau prevenirea scurgerii de proprietate intelectuală de către angajați și parteneri de afacere. Este puternic recomandată folosirea acordurilor de confidențialitate precum si a celor de neconcurență pentru anumiți angajați care au cunoștințe amânunțite despre afacere și tehnologie.
Contracte
Pe lângă structură, o altă soluție în protecția proprietății intelectuale în transferurile de tehnologie o reprezintă asigurarea că deținătorul acestei proprietăți are toate contractele la un loc și că sunt confidențiate. Este recomandabil ca aceste companii să folosească licențe de proprietate intelectuală cu partenerii chinezi; pe lângă stabilirea drepturilor fiecărei părți, licența asigură că tehnologia transferată este documentată în cazul în care ar apărea probleme. Este critică atunci când partea chineză contribuie, de asemenea, la tehnologie, iar proprietatea intelectuală devine dificilă de identificat sau de diferențiat.
Îmbunătățiri: Una dintre cele mai negociate părți ale clauzelor proprietății intelectuale ale unui acord de transfer tehnologic este prevederea pentru crearea de îmbunătățiri și clauzele despre proprietatea îmbunătățirilor făcute de partea chineză. Îmbunătățirile aduse tehnologiei transferate sunt considerate, de obicei, extrem de valoroase și reprezintă baza cooperării. Ca rezultat, partea străină dorește să dețină toate îmbunătățirile tehnologiei făcute de partea chineză. Însă, există câteva puncte importante ale legii chineze privind îmbunătățirile pe care întreprinderile mici și mijlocii au nevoie să le știe:
- Proprietatea intelectuală împuternicită aparține părții împuternicite, doar dacă în contract se menționează că partea împuternicită deține proprietatea intelectuală. Aceasta înseamnă că este important ca acest contract să menționeze concret ce proprietate intelectuală este dezvoltată și cine o va deține.
- Îmbunătățirile aparțin părții care fac îmbunătățirile și nu pot fi automat acordate înapoi celeilalte părți fără o formă de compensare sau reciprocitate cum ar fi acordarea unei licențe îmbunătățirilor celeilalte părți. Aceasta înseamnă că deținerea automată tipică a îmbunătățirilor de către partea străină va fi inaplicabilă.
- O parte chineză nu poate fi restricționată de la făurirea îmbunătățirilor către tehnologia transferată și folosirea îmbunătățirilor. Aceasta înseamnă că partea chineză poate face îmbunătățiri și orice astfel de restricții vor fi inaplicabile.
Implicațiile acestor trei reguli creează multe probleme pentru companiile europene care caută să își transfere tehnologia în China. Deoarece părții chineze i se permite sub legea chineză să facă și să folosească îmbunătățiri, companiile europene trebuie să gândească foarte bine ce fel de tehnologie să aducă în China și care să fie îmbunătățită. Este importantă discuția despre transferul tehnologic cu un avocat expert care poate ajuta deținătorii de proprietate intelectuală să folosească metode eficiente pentru a structura termenii din contract pentru a adresa dezvoltarea, deținerea și folosirea îmbunătățirilor.
Confidențialitate: Este importantă includerea unor dispoziții puternice de confidențialitate în contractul transferului de tehnologie. Companiile europene depun de obicei eforturi uriașe pentru a-și proteja confidențialitatea informației, secretele comerciale și priceperea, inclusiv folosirea cardurilor cheie de acces, televizoarelor cu circuit închis, camerelor de date virtuale și măsurilor sofisticate de urmărire a documentelor. Chiar dacă aceste măsuri pot fi scumpe sau dificil de administrat, ele trebuie să fie luate în considerare dacă proprietatea intelectuală valoroasă este transferată.
Inginerie inversă: Pe lângă abordarea problemelor legate de îmbunătățiri ale tehnologiei, companiile europene trebuie să ia în considerare și ingineria inversă, ce reprezintă achiziția tehnologiei separând și studiind un produs existent de pe piață. Ingineria inversă este permisă de legea chineză și neconsiderată furt de secrete comerciale. Ca rezultat, contractele bine concepute de transfer de tehnologie ar trebui să includă o dispoziție care să limiteze sau să interzică părții chineze să folosească ingineria inversă.
Note
- Întreprinderile mici și mijlocii europene care nu se pregătesc pentru riscurile proprietății intelectuale atunci când transferă tehnologie în China pot fără voia lor să sufere pierderi de competitivitate și cotă de piață.
- Întreprinderile mici și mijlocii ar trebui să consulte Catalogul importurilor interzise și tehnologiei restrictive (Catalogul tehnologiei de import) precum și Catalogul investițiilor străine pentru a fi sigure că au posibilitatea să-și aducă tehnologia în China.
- Pentru a proteja proprietatea intelectuală într-un transfer tehnologic este important să se asigure că întreprinderile mici și mijlocii aleg partenerii potriviți de la început. Este recomandabil să fie folosite licențe ale proprietății private de către companii cu parteneri chinezi.
- Riscul proprietății intelectuale asociat cu o tehnologie de transfer particulară variază, dacă întreprinderile mici și mijlocii licențiază, înființează o societate mixtă sau înființează întreprinderi cu capital integral străin. Însă, în toate aceste trei situații, scopul este același – prevenirea scurgerii proprietății intelectuale sau deturnarea și utilizarea în mod abuziv a acesteia de către părțile chineze afiliate sau neafiliate.
Materialul a fost elaborat de China IPR SME Helpdesk și tradus de Biroul de Organizații Europene și Internaționale din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a României.
China IPR SME Helpdesk – sprijină întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din statele membre ale Uniunii Europene în vederea aplicării şi protejării drepturilor de proprietate intelectuală în relaţia cu China, Hong Kong, Macao şi Taiwan, pe baza prevederilor de informaţii şi servicii libere. Reprezentanţii IMM-urilor pot trimite propriile întrebări legate de drepturile de proprietate intelectuală prin e-mail (question@china-iprhelpdesk.eu) pentru a avea acces la un grup de experţi, care vă vor oferi sfaturi gratuite şi confidenţiale, în termen de 3 zile lucrătoare.
China IPR SME Helpdesk este o inițiativă a Uniunii Europene.
Pentru mai multe informaţii despre drepturile de proprietate intelectuale din China, nu ezitaţi să vizitaţi portalul online al organizaţiei, accesând următorul site: http://www.ipr-hub.eu/.