Publicat pe 11/05/2021

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) este unul dintre cele mai importante foruri de reprezentare a oamenilor de afaceri români din ultimii 150 de ani. Exponentă a economiei libere de piață, CCIR, parte a rețelei mondiale a Camerelor de Comerț care reunește peste 12.000 de organisme camerale din toată lumea, asigură reprezentarea și susținerea comunității de afaceri, contribuind la dezvoltarea mediului de afaceri și, implicit, a României, pe plan economic și social – aceste prerogative au devenit și au rămas de-a lungul timpului fundamentul statutar al camerelor de comerț din întreaga lume.

Din 1990 și până în prezent, CCIR și Camerele județene au cheltuit din resurse proprii pentru susținerea mediului de afaceri din România mai mult de 24 mil. EUR (peste 29 mil. USD), reprezentând aproximativ 800 mii EUR/an (970 mii USD/an).

În toată această perioadă, CCIR și Camerele județene au susținut mediul de afaceri din România prin activități specifice la nivel național pentru care au efectuat cheltuieli în medie anuală de peste 1,9 mil. lei din resurse proprii.

În plus, au organizat de misiuni economice, delegații oficiale, forumuri, seminarii și alte evenimente specifice diplomației economice ale căror cheltuieli au reprezentat în medie anuală peste 1,3 mil. lei (de asemenea, din resurse proprii).

Din 1990 și până în prezent, CCIR și Camerele județene au organizat cu propriile resurse peste 20.000 de evenimente cu specific bilateral în vederea unei mai bune promovări a capitalului autohton și a stimulării schimburilor comerciale. De asemenea, evenimentele organizate de către CCIR și Camerele județene au beneficiat, de-a lungul timpului, de prezența a peste 45 de președinți de stat.

 

Mai multe detalii despre activitatea CCIR, precum și despre cea a Camerelor județene, în perioada 1990-2020, puteți regăsi accesând documentele de mai jos:

 

Curriculum vitae – De 157 de ani în slujba comunității de afaceri din România

 

Susținerea mediului de afaceri de către CCIR și Camerele județene în perioada 1990-2020