Publicat pe 16/06/2021

București, 16 iunie 2021: În data de 9 iunie 2021, la Londra, s-a desfășurat prima reuniune a Consiliului de parteneriat organizat în baza Acordului de Comerț și Cooperare Uniunea Europeană – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ACC UE – Regatul Unit). Părțile au discutat despre punerea în aplicare a acordului, în special în domeniul pescuitului, cu privire la licențele de acces la apele insulelor Canalului Mânecii, nediscriminarea la nivelul statelor membre în privința taxelor pentru vizele de muncă, cooperarea judiciară și participarea Marii Britanii la programele Uniunii Europene.

Cu prilejul acestei reuniuni, EUROCHAMBRES a înaintat, în data de 7 iunie, o serie de recomandări Comisiei Europene (CE), cu scopul de a ghida viitoarele negocieri între CE și reprezentanții autorităților Regatului Unit, pentru susținerea intereselor companiilor europene în special al IMM-urilor. Având în vedere spiritul de unitate care a caracterizat poziția UE în relațiile sale cu Marea Britanie până în acest moment, EUROCHAMBRES îndeamnă la vigilență în ceea ce privește integritatea pieței unice, pentru a nu fi în niciun fel compromisă de viitoarele divergențe cu privire la reglementările și non-reglementările Regatului Unit. De asemenea, se remarcă o nevoie urgentă pentru un climat pozitiv și abordări orientate către soluții pe termen lung, inclusiv în domeniul serviciilor, al fluxurilor de date și a economiei digitale.

Pentru camerele de comerț, ACC UE – UK s-a dovedit favorabil, reuşind într-o anumită măsură să limiteze impactul economic perturbator al Brexit-ului, dar care cu siguranță nu a fost încă neutralizat.

În acest sens, membrii EUROCHAMBRES au subliniat că firmele europene, în special IMM-urile, încă se adaptează și sunt forțate din ce în ce mai mult să reevalueze profitabilitatea modelului de afaceri în relația cu Regatul Unit. Se pare că un număr mare de IMM-uri și companii mici de logistică evită tranzacționarea cu Regatul Unit al Marii Britanii, deoarece a devenit o piață relativ complicată, acest fenomen începând să se manifeste la sfârșitul anului trecut, chiar înainte de înăsprirea controalelor vamale de Marea Britanie.

Reuniunea Consiliului de parteneriat UE – Regatul Unit a reprezentat o ocazie excelentă pentru a stabili cursul unei viitoare traiectorii pozitive de cooperare economică, mai ales în domeniile care nu sunt acoperite sau sunt superficial abordate în Acordul de cooperare UE – Regatul Unit, dar care sunt de o reală importanță pentru afacerile europene.

CCIR, în calitate de membru al EUROCHAMBRES, susține pe deplin abordarea următoarelor subiecte de interes pentru mediul de afaceri:

  • Elaborarea, în următoarele luni, a unor reguli noi ce vizează securitatea socială a lucrătorilor detașați, pentru un interval de timp care depășește 24 de luni, din statele membre UE în Regatul Unit;
  • Recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale, inclusiv în domeniile contabilității și auditului, întrucât calificările dobândite până la 31 decembrie 2020 sau după aceasta dată nu mai sunt recunoscute de Regatul Unit și viceversa, având efecte negative asupra operatorilor economici.
  • Consolidarea cooperării în domeniul serviciilor, fluxurilor de date și a economiei digitale.

Recomandările EUROCHAMBRES înaintate domnului Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei Europene se regăsesc aici.