Publicat pe 13/07/2021

Sofia, 9 iulie 2021: Anul acesta, Summitul Celor 3 Mări și Forumul economic aferent și-au deschis porțile în data de 9 iulie, a.c. la Sofia, Bulgaria și se desfășoară pe parcursul a două zile.

Gazda evenimentului, Președintele Republicii Bulgaria, E.S. domnul Rumen Radev a întâmpinat la Sofia șefii de stat și de guvern, precum și reprezentanții de marcă din cele 12 țări 3SI participante. Atât la Summit și cât și la Forumul de afaceri vor participa și parteneri 3SI precum Republica Federală Germania,  Statele Unite ale Americii și Comisia Europeană.

Forumul economic se va desfășura în paralel cu Summitul  și va fi deschis de un grup prezidențial. Prima zi a forumului se va derula sub egida: „Drumul către o dezvoltare inteligentă și o creștere economică cuprinzătoare”, în timp ce a doua zi va avea ca temă: „Inițiativa celor trei mări: o cale către o Europa mai puternică, unită și competitivă”.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a fost reprezentată la Forumul Economic din cadrul celui de-al șaselea Summit 3SI de dl. Ovidiu Silaghi, Secretar General al CCIR, care a transmis un mesaj video prin care a remarcat dezvoltarea în substanță și pragmatism a 3SI care s-a concentrat „pe implementarea proiectelor de mare interes pentru regiune”.

„Consider că este important să subliniez și necesitatea de a consolida inter conectivitatea dintre Marea Nordului, Dunărea și Marea Neagră prin coridorul paneuropean de transport VII, respectiv axa est-vest, investind mai mult în dezvoltarea transporturilor, energiei și digitalului infrastructură. În același sens al pragmatismului, trebuie acordată o atenție specială implicării comunității de afaceri. Credem cu tărie că un parteneriat public-privat robust va contribui la implementarea rapidă și cu succes a proiectelor prioritare identificate până acum”, a mai declarat dl. Ovidiu Silaghi.

„Bulgaria va continua pe calea ambițioasă de eliberare a capacității inițiativei ca instrument veritabil pentru cooperarea regională și dezvoltarea accelerată a regiunii noastre prin îmbunătățirea energiei, a transportului și a conectivității digitale”, a transmis președintele țării gazdă, E.S. domnul Rumen Radev, într-un mesaj postat pe site-ul oficial 3SI, 2021.

Background:

În cadrul Summitului 3SI de la București, din 2018 s-a desfășurat și prima ediție a Forumului de Afaceri organizat de Camera de Comerț și Industrie a României. Evenimentul a reunit peste 600 participanți (oficiali și reprezentanți ai mediului de afaceri) din țările participante la 3SI, alte state membre ale UE, din SUA, din statele din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

Documentele semnate în cadrul primului Forum de afaceri 3SI, organizat de CCIR le puteți consulta accesând linkul de mai jos:

https://ccir.ro/forumul-de-afaceri-summitul-initiativa-celor-trei-mari/