Publicat pe 05/10/2021

București, 5 octombrie 2021:Secretarul General al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Ovidiu Silaghi, a primit luni, 4 octombrie, vizita ambasadorului Republicii Arabe Egipt în România, dl. Moayad Eldalie.

 

„România poate să ofere investitorilor egipteni mult mai multe oportunități de dezvoltare a business-ului, pe lângă cea reprezentată de turism. Agricultura și industria alimentației, de exemplu, pot fi un subiect de interes comun. Ambele state dețin suficientă experiență în domeniu pentru a se putea ajuta reciproc. De asemenea, transportul maritim poate contribui la dezvoltarea relațiilor comerciale bilaterale dintre cele două țări, România fiind un susținător al proiectului de valorificarea transportului maritim prin canalul Suez. De asemenea, suntem deschiși în ceea ce privește o cooperare cu partea egipteană care să vizeze dezvoltarea atât a Portului Constanța, cât și a întregii zone”, a declarat secretarul general CCIR, dl. Ovidiu Silaghi.

 

Noul Ambasador al Republicii Arabe Egipt în România, dl. Moayad Eldalie a ținut să sublinieze importanța cooperării cu România și, de asemenea, faptul că „este foarte important că România susține valorificarea transportului maritim prin canalul Suez, ceea ce va însemna, implicit, și o creștere a volumului schimburilor comerciale cu Egiptul. De altfel, vom participa la evenimentul organizat de către CCIR, pe data 21 octombrie, privind transportul pe Marea Neagră și Fluviul Dunărea”.

 

Continuând ideea dezvoltării cooperării bilaterale, consilierul Guvernatorului Sud Sinai, dl. Waleed El Sebaie, a precizat că: „Egiptul a devenit o țară din ce în ce mai sigură, iar acest lucru se reflectă în numărul de state care doresc să facă afaceri aici și, care, evident, să acceadă pe piața africană. Putem deveni astfel o placă turnantă pentru companiile românești care doresc să își extindă afacerile și pe Continentul African”.

 

Totodată, CCIR a fost solicitată de către partea egipteană să intermedieze o întâlnire cu membrii conducerii companiei Transporturile Aeriene Române (TAROM), reprezentată de către directorul general, dl. Cătălin Prunariu, în vederea stabilirii unor conexiuni aeriene suplimentare cu statul african, în scopul promovării acestei destinații pentru turiștii români.

 

„Compania Tarom este deschisă către orice propuneri referitoare la extinderea operațiunilor și pentru alte destinații decât cele existente deja. În acest sens, vom analiza propunerea părții egiptene de a opera si pe alte aeroporturi decât cel din Hurgada, oferind astfel mai multe opțiuni turiștilor români de a își petrece vacanțele și, totodată, de a facilita interacţiunea dintre antreprenorii din cele două state”, a declarat directorul general Tarom, dl. Cătălin Prunariu.

 

Background

Potrivit datelor ONRC, volumul total al schimburilor comerciale România-Egipt însuma 503,46 milioane de euro, la sfârșitul anului trecut și 338,23 milioane de euro la sfârșitul lunii iunie 2021. La nivelul lunii august 2021, în România activau un număr de 1922 companii egiptene, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 29,87milioane de euro.