Publicat pe 09/12/2021

București, 9 decembrie 2021: Având în vedere contextul actual extrem de dificil, generat de impactul crizei COVID-19, care a afectat şi continuă să afecteze major întreaga omenire și, deopotrivă, economia mondială, prin raportare la criza de semiconductori şi componente electronice, la creșterea explozivă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale și la creșterea prețurilor materiilor prime, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) apreciază că introducerea unei taxe de solidaritate de 1% din cifra de afaceri a companiilor este o măsură nepotrivită și care contravine regulilor unei piețe libere.

Întreprinderile, fie că vorbim de cele mari, fie de cele micro, mici sau mijlocii, constituie, în egală măsură, motoarele economiei, reprezentând singurele surse viabile de dezvoltare. CCIR, ca principal promotor al mediului de afaceri, consideră că toate companiile trebuie susținute și, în niciun caz, împovărate cu noi taxe.

După o perioadă de doi ani consecutivi de declin sever, opriri sau încetiniri de activități, scăderi drastice a cifrelor de afaceri şi cu provocări fără precedent la orizont pentru industria de automobile națională (tranziția de la motoare termice la electrice, scăderea emisiilor de carbon în contextul Green Deal) adoptarea unei astfel de măsuri va afecta și mai mult companiile.

CCIR apreciază, de asemenea, că eventualitatea aplicării unei asemenea măsuri trebuie analizată pe baza unor studii de impact pe termen scurt, mediu și lung și dezbătută temeinic cu reprezentanții mediului de afaceri din România. În absența unor astfel de analize şi a unui dialog constructiv, considerăm că adoptarea unei asemenea taxe “de solidaritate” va avea un impact negativ, atât pentru activitățile şi proiectele actuale de investiții ale companiilor, cât şi pentru noile proiecte ale investitorilor străini care analizează posibilitățile şi oportunitățile din România și, care, vor opta, în final, pentru implementarea acestora în alte state din Europa, care nu aplică asemenea măsuri.

Ca întotdeauna, CCIR este dispusă la un dialog consistent cu autoritățile statului, pentru că numai astfel și numai împreună vom putea să contribuim efectiv și eficient la dezvoltarea economica, la creșterea competitivității și la atragerea de noi investiții pentru dezvoltarea durabilă a României şi, implicit, pentru depășirea actualei situații de criză.