Publicat pe 15/07/2022

București, 14 iulie 2022: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a avut joi, 14 iulie, o întrevedere cu E.S. dna. Deborah l. Ojeda Valedon, Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Cuba în România, agenda discuțiilor cuprinzând subiecte legate de modalităţile de dezvoltare a relaţiilor economice şi comerciale între comunităţile de afaceri dintre cele două state.

„Externalizarea business-ului românesc prin facilitarea accesului mediului de afaceri autohton pe piețe considerate mai puțin tradiționale a reprezentat și reprezintă una dintre prioritățile CCIR. Astfel, piețe precum cea din America Latină sau cea din zona Caraibelor, așa cum este și cea a Cubei, devin foarte atractive pentru antreprenorii români în încercarea acestora de a dezvolta relațiile comerciale externe. Chiar dacă în prezent există un volum destul de modest al schimburilor comerciale dintre România și Cuba, în mod cert există un potențial de creștere foarte mare, de care comunitățile de afaceri din cele două state pot profita. Nu în ultimul rând, invităm companiile cubaneze să participe la târgurile si expozițiile organizate la Romexpo, cel mai mare centru expozițional din această parte a Europei”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

„România și Cuba au avut întotdeauna relații de cooperare excelente, în pofida diferențelor de viziune politică care au creat uneori disfuncții în dialogul dintre cele două state. Misiunea mea în România are în vedere și dinamizarea schimburilor comerciale dintre cele două state, considerând că dezvoltarea comerțului constituie baza unui dialog politic de succes. Cuba oferă o paletă destul de largă de produse și servicii, acestea putând reprezenta oportunități reale de afaceri pentru investitorii români”, a declarat E.S. doamna Deborah l. Ojeda Valedon, Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Cuba în România.

Background

Potrivit datelor ONRC, valoarea totală al schimburilor comerciale România-Cuba, era de peste 9 milioane de euro, la sfârșitul anului 2021. La nivelul lunii iulie 2022, în România activau un număr de 26 de companii cubaneze, cu o valoare totală a capitalului social subscris de peste 26 de mii de euro.