Camerele de comerț europene solicită măsuri imediate pentru a ajuta companiile să gestioneze prețurile în creștere la energie
Publicat pe 09/09/2022
Liderii Eurochambres (Asociația Europeană a Camerelor de Comerț și Industrie) care s-au întâlnit ieri în Praga solicită măsuri imediate pentru a ajuta întreprinderile să gestioneze prețurile în spirală la electricitate și gaze. Recomandările specifice din partea camerelor de comerț se referă la compensații financiare pentru companii, politici echilibrate de economisire a energiei și intervenții specifice, temporare pe piață.
În contextul reuniunii de urgență a miniștrilor energiei din statele membre UE, programată pentru 9 septembrie, reprezentanții camerelor de comerț au subliniat într-o discuție cu domnul Mikuláš Bek, Ministrul Afacerilor Europene din Cehia, impactul economic negativ al costurilor ridicate la energie pentru redresarea și competitivitatea Europei. „Prețurile extrem de mari ale energiei ar putea duce la reducerea producției, care ar avea consecințe dezastruoase pentru întreprinderi, competitivitatea internațională a economiei Europene și piața muncii” a reiterat domnul Luc Frieden, președintele Eurochambres.
„O astfel de criză economică, provocată de creșterile prețurilor la energie, poate avea un impact negativ major și de lungă durată nu numai pentru economia europeană, ci și pentru cea mondială. La nivelul camerelor de comerț trebuie să existe o implicare totală si concertată pentru ca decidentul politic să fie determinat să ia toate deciziile exclusiv în interesul companiilor. În caz contrar, vom asista la un efect de domino care se va răsfrănge, evident, asupra consumatorului final. O poziție comună a Eurochambres este deosebit de importantă în acest context, deoarece susține interesul mediilor de afaceri din toate statele membre, a celor care contribuie la dezvoltarea durabilă a economiei la nivel european”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.
Rețeaua camerelor de comerț face apel la solidaritate și soluții europene pentru a asigura energie la prețuri accesibile pentru întreprinderi și consumatori. Prin urmare, măsurile coordonate de reducere a cererii sunt, în general, binevenite. Reprezentanții camerelor de comerț insistă, de asemenea, pe împărțirea echitabilă a eforturilor între diferiții consumatori finali. Pentru gospodării și sectorul public există posibilități și potențial considerabil pentru economisirea energiei, în timp ce pentru întreprinderi aceste opțiuni sunt limitate, întrucât în multe sectoare acestea au fost deja exploatate.
În plus, este important să ne asigurăm că întreprinderile care au efectuat deja investiții substanțiale în eficiență energetică nu sunt și mai mult împovărate. De asemenea, ar trebui simplificată legislația pentru realizarea investițiilor suplimentare în eficiență energetică și energie regenerabilă. „Avem nevoie urgent de politici de ajutorare specifice, inclusiv de compensații financiare pentru întreprinderi, precum și de proceduri rapide de autorizare pentru proiecte sustenabile”, a adăugat dl. Frieden.
Camerele de Comerț și Industrie recunosc că intervențiile temporare pe piață ar putea fi necesare pentru a asigura prețuri accesibile pentru consumatorii finali și pentru a reduce presiunea financiară asupra companiilor. Cu toate acestea, este esențial să se asigure că orice măsuri luate nu împiedică funcționarea pieței energetice interne sau nu pun în pericol eforturile de decarbonizare, economisire a energiei sau securitatea aprovizionării. Pentru a evita efectele neprevăzute asupra fluxurilor de energie transfrontaliere între statele membre, solicităm o soluție la nivel european. În plus, Comisia Europeană trebuie să prezinte suficiente detalii cu privire la opțiunile de politică și trebuie luate în considerare interesele companiilor europene.