Publicat pe 09/12/2022

Acest comunicat de presă este un drept la replică urmare articolului Urmașul ”Împăratului” la Camera de Comerț și Industrie și-a dublat indemnizația imediat după ce a fost reales. Mihai Daraban încasează de la CCIR de șase ori mai mult decât președintele Klaus Iohannis”, publicat pe Gândul.ro, în data de 09.12.2022.

București, 09 decembrie 2022: Urmare articolului arătat anterior Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) face următoarele precizări:

Atât CCIR cât și Camerele județene nu sunt finanțate sau subvenționate de la bugetul de stat sau cele locale, toate atribuțiile și activitățile specifice exercitate și desfășurate de acestea realizându-se din resurse proprii, în condițiile legii. Astfel, subiectul articolului mai sus menționat este irelevant, în speță fiind vorba de o indemnizație atribuită legal și statutar într-o entitate privată, iar comparația cu salariul Președintelui României este nepotrivită și nejustificată.

Din fericire, multe companii din mediul privat din România pot să ofere indemnizații la acest nivel, în funcție de performanțele economice obținute an de an. În mediul privat, performanța este răsplătită. În plus, nivelul indemnizației președintelui CCIR se apropie de acela atribuit oricărui președinte de cameră națională din statele Uniunii Europene.

Legal și statutar, indemnizația în discuție a fost aprobată în Adunarea Generală a membrilor CCIR prin votul pentru al unui număr de 68 de membri vs 3 voturi împotrivă. Trebuie menționat și faptul că, deși ar putea obține venituri și din numirea ca membru sau președinte al consiliilor de administrație unde CCIR este acționar majoritar, cum sunt Romexpo S.A., Rominvent S.A. ș.a., președintele CCIR nu are nici o calitate/retribuție în/din activitatea acestora, în contrast cu cutuma existentă la preluarea de către acesta a mandatului la Camera Națională. Demn de menționat este și faptul că față de situația de la preluarea mandatului de către actualul președinte, când CCIR înregistra șase ani consecutivi de deficit al exercițiului financiar, ulterior, Camera Natională a înregistrat consecutiv, în fiecare an, inclusiv în prezent, excedent financiar.

Arătăm totodată și faptul că potrivit Legii camerelor de comerț (nr. 335/2007), CCIR nu poate avea membri din rândul companiilor, acestea putând deveni membri ai Camerelor județene, în mod exclusiv voluntar, astfel că afirmația din articol, în sensul că instituția este „o organizație profesională care are ca principală sursă de venit taxele încasate de la firmele pe care le reprezintă” este falsă.

CCIR are toată deschiderea pentru reprezentanții mass-media, pe a căror colaborare se bazează constant. În acest sens, prin intermediul site-ului ccir.ro, precum și a platformelor de social media, punem la dispoziția jurnaliștilor informații utile și pertinente despre activitatea Camerei Naționale, precum și despre cea a Camerelor județene.