Publicat pe 24/01/2023

Ziua de 24 ianuarie 1859 reprezintă un triumf al idealului de unire a Principatelor Române, elitele acelor vremuri, fie ca vorbim de cele din viața politică, fie de cele din viața culturală, reușind, printr-un efort susținut, să unească Moldova cu Ţara Românească sub un singur stindard.

Unirea Principatelor Române l-a avut ca figură marcantă pe Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei și al Țării Românești. Reformele pe care acesta le-a realizat după unirea de la 24 ianuarie, au reprezentat piatra de temelie a statului român modern, influențând în mod decisiv viața socio-politică a țării.

Nu trebuie uitat faptul că la data de 30 septembrie 1864, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza semnează Decretul Domnesc 1363 privind înființarea Camerelor de Comerț și Industrie. Proiectul urmărea crearea unor instituții care să conecteze Principatele Române la sistemul economic capitalist occidental, devenit, în a doua jumătate a secolului XIX, modelul politic, economic și cultural al României.

Unirea Principatelor Române va rămâne în istorie ca un exemplu al puterii de mobilizare a românilor pentru îndeplinirea unui deziderat național care să dezvolte și să modernizeze țara pe termen lung.

La mulți ani tuturor românilor și celor care iubesc România!