Publicat pe 09/05/2023

Ziua Europei a fost aleasă pentru a celebra declarația rostită la 9 mai 1950 de către ministrul de externe francez Robert Schuman, cel care a propus înființarea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Această propunere a fost primul pas spre crearea Uniunii Europene și a dus la semnarea Tratatului de la Roma în 1957, ceea ce a însemnat, ulterior, înființarea Comunității Economice Europene.

Contextul în care vom sărbători, în 2023, Ziua Europei este unul complet diferit. După tot ceea ce a însemnat pandemia COVID-19, la granițele Uniunii Europene are loc un conflict armat care a reușit să genereze cea mai mare criză umanitară din Europa, după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu siguranță, trebuie să punem accent pe importanța unității popoarelor europene pentru a promova prosperitatea și dezoltarea economică în această regiune. Chiar și în aceste momente în care economia mondială se confruntă cu mari provocări, popoarele europene trebuie să lucreze împreună, în scopul promovării creșterii economice sustenabile și pentru bunăstarea cetățenilor.

De la momentul aderării, România a avut, în mod constant, un parcurs pro-european, reușind să modernizeze societataea și economia, consolidându-și fundamentele democratice, iar, ceea ce este mai important, românii s-au dovedit unii dintre cei mai importanți susținători ai valorilor europene.  La nivel european, acțiunile României s-au îndeptat fără echivoc spre o susținere necondiționată a unei Uniuni consolidate.

Astfel, pe 9 mai sărbătorim și realizările economice ale României și implicarea națiunii noastre în promovarea unei economii europene puternice și angajamentul total în ceea ce privește consolidarea și dezvoltarea Uniunii Europene în beneficiul cetățenilor.

La mulți ani, Europa!

La mulți ani, România!

Mihai Daraban – Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României