Publicat pe 02/07/2024

București, 1 iulie 2024: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl Mihai Daraban a participat luni, 1 iulie a.c. la Forumul de afaceri România – China, organizat de CCIR, alături de Consiliul Chinez pentru Promovarea Comerțului Internațional (CCPIT) al provinciei Zhejiang.

Evenimentul a avut loc în marja vizitei vice guvernatorului provinciei Zhejiang, dl. Xu Wenguang, însoțit de o delegație compusă din importante companii chineze din mai multe domenii de activitate, partea română fiind reprezentată de un număr de 47 de companii, selecționate de CCIR, împreună cu CCI Brașov.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban a făcut o radiografie a legăturilor economice cu partenerii chinezi: „Relațiile bilaterale România – China merg pe un trend pozitiv, anul trecut s-au înregistrat 7.616 mld. euro în schimburi comerciale, la care adăugăm 309 mil. euro în servicii. Intenționăm ca în viitor să mizăm mai mult pe servicii. De asemenea, la nivelul lunii martie 2024, s-au înregistrat 13.697 firme cu capital chinez în România, cu 357 mil. euro capital subscris. Totodată, BNR a anunțat recent un total de 307 mil. euro de investiții directe chineze, în România. Iată că aceste cifre relevă un potențial semnificativ care trebuie valorificat prin implicare activă din partea celor două comunități de afaceri.”

Dl. Xu Wenguang, vice guvernatorul provinciei Zhejiang a declarat: „Pot spune cu mândrie, că din punct de vedere economic, provincia Zhejiang este pe locul 4 în China. (…) La nivelul anului 2023, cifra schimburilor comerciale dintre provincia Zhejiang și România a fost de 2.3 mld. $. Până la finalul anului trecut România a investit în China, în 96 de întreprinderi. Totodată, anul acesta marchează al 75-lea an de relații bilaterale România – China, astfel că putem vorbi de o istorie de colaborare și tradiție economică.”

În cadrul evenimentului a avut loc semnarea unui memorandum de colaborare între CCIR și CCPIT, prin care se exprimă interesul comun al celor două părți pentru diversificarea colaborării bilaterale, dezvoltarea economică și intensificarea schimburilor comerciale, ca prioritate comună.