Publicat pe 04/07/2024

București, 03 iulie 2024: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl Mihai Daraban, a avut, în data de 03 iulie a.c., o întrevedere cu E.S. domnul Gudsi Osmanov, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în România, în scopul dinamizării relațiilor economice bilaterale.

Președintele CCIR, dl Mihai Daraban a punctat: „Camera de Comerț și Industrie a României este deschisă să continue dialogul cu Ambasada Republicii Azerbaidjan pe toate palierele de lucru, pentru dezvoltarea legăturilor bilaterale. Trebuie reluate discuțiile pe proiectul AGRI (Azerbaidjan – Georgia – România Interconnector), pentru transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, care ar putea oferi Europei o alternativă la gazul rusesc, sens în care se impune preluarea pe agenda de lucru a Comisiei Europene și a Germaniei.”

Totodată, Președintele Daraban a subliniat importanța zonei Constanța care are un potențial semnificativ datorită portului și șantierului naval: „Portul Constanța poate să ofere o reducere cu cel puțin 60% a timpului de tranzit al transporturilor navale pe ruta Canalului Suez – Port Constanța, comparativ cu Portul Rotterdam. De asemenea, Coridorul Dunăre reprezintă o alternativă eficientă la transportul rutier, facilitând tranzitul, într-un singur transport, a aprox. 18.000 de tone de bunuri către piețele din Europa de Est și Centrală, în strânsă legătură cu avantajele oferite de portul Constanța.”

E.S. domnul Gudsi Osmanov, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în România a declarat: „Suntem interesați să discutăm despre proiectul AGRI la nivel de conducere a statului Azerbaidjan, având în vedere relațiile bilaterale solide atât la nivel politic, cât și în mediul de afaceri.” În plus, E.S. dl. Ambasador Gudsi Osmanov a oferit o scurtă prezentare despre SOCAR și lansat invitația către delegația CCIR pentru o vizită oficială în Azerbaidjan.

Background:

Compania Petrolieră de Stat a Republicii Azerbaidjan (SOCAR) este o companie petrolieră și de gaze naturale deținută de stat, din Azerbaidjan și este considerată una dintre cele mai mari companii petroliere din lume. A fost fondată pe 13 septembrie 1992, prin Decretul 200 dat de Președintele Republicii Azerbaidjan, prin fuziunea a două companii petroliere de stat, în urma naționalizării industriei petroliere azere.