Studiul Economic Eurochambres 2025: Competitivitatea Europei se află într-un punct critic
Publicat pe 15/11/2024
15 noiembrie 2024: Sondajul economic Eurochambres 2025 (EES2025), bazat pe informații de la 42.000 de întreprinderi din 27 de țări, dezvăluie faptul că antreprenorii europeni se pregătesc pentru un alt an provocator. Costurile ridicate ale forței de muncă, lipsa forței de muncă specializate și povara datorată numeroaselor reglementări sunt menționate ca principalele amenințări la adresa avantajului competitiv deja fragil al Europei.
În timp ce rezultatele sondajului indică o mică creștere a încrederii în viitoarea dezvoltare a afacerilor europene și a așteptărilor de creștere a exporturilor pentru anul 2025, impresia generală este una de stagnare. Previziunile privind forța de muncă și investițiile sunt și mai îngrijorătoare, cu o creștere modestă a pieței interne, întrezărindu-se, totuși, o mică licărire de speranță.
Președintele Eurochambres, Vladimír Dlouhý a declarant în cadrul prezentării rezultatelor Studiului economic Eurochambres 2025: „UE trebuie să se axeze pe creșterea productivității Europei și să ofere un mediu favorabil întreprinderilor astfel încât acestea să poată să se dezvolte și să concureze la nivel internațional.”
Raportul Draghi din septembrie 2024 privind competitivitatea dovedește modul în care performanța economică a Europei a rămas în urmă. Sondajul economic Eurochambres din 2025 subliniază că trebuie întreprinse mai multe acțiuni pentru a inversa această tendință. Dl. Dlouhý a declarat: „Ne aflăm într-un moment critic pentru afacerile noastre.”
Modul de elaborare al politicilor europene în stilul „reglementează mai întâi, ocupă-te de consecințe mai târziu” trebuie să înceteze acum. Noua Comisie Europeană trebuie să se concentreze pe încurajarea companiilor europene să investească, să angajeze, să inoveze și să urmărească oportunități atât în cadrul pieței unice cât și la nivel global.
Mesaje-cheie rezultate din Studiul Economic Eurochambres 2025:
• Îmbunătățirea finanțării și simplificarea reglementărilor: consolidarea sprijinului financiar și a reglementărilor pentru stimularea investițiilor, sprijinirea dezvoltării afacerilor și controlarea costurilor forței de muncă.
• Reducerea birocrației: respectarea obiectivului de reducere a birocrației cu 35% pentru IMM-uri și eliminarea barierelor din calea pieței unice pentru a deveni mai maleabilă și mai puternică.
• Forță de muncă calificată: atragerea forței de muncă specializate, sprijinirea dezvoltării profesionale continue și identificarea de surse de finanțare la nivelul UE pentru îmbunătățirea competențelor.
• Accelerarea digitalizării: promovarea soluțiilor digitale și adoptarea AI pentru a eficientiza costurile și a crește productivitatea.
• Asigurarea viitorului energetic: realizarea de investiții în infrastructura modernă de energie regenerabilă pentru un acces fiabil la energie curată.
• Integrarea pieței unice la nivel global: valorificarea potențialului pieței unice și urmărirea condițiilor favorabile pentru comerțul internațional.
Rezultatele Studiului Economic Eurochambres 2025 pot fi consultate aici: EES2025
Background: Sondajul Economic EUROCHAMBRES a fost publicat timp de 32 de ani consecutivi. Este cel mai mare exercițiu de acest gen. Companiile din toate sectoarele au răspuns la o serie de întrebări cu privire la modul în care se așteaptă să funcționeze în 2025, cu privire la vânzările interne și de export, forța de muncă, încrederea în afaceri, impactul reglementărilor și realizarea de investiții. De asemenea, au fost întrebați despre principalele provocări pe care le anticipează în 2025. Sondajul s-a desfășurat în perioada august-octombrie anul curent.