Link-uri utile privind pregătirea companiilor românești în contextul ieșirii Marii Britanii din UE:

(1) Documente de informare relevante despre ghidul vamal al comercianților: https://ec.europa.eu/taxation_customs/uk-withdrawal-ro. Această pagină web este împărțită în secțiuni specifice de interes, cum ar fi: listă de verificare pentru comercianți referitoare la Brexit; o fișă informativă intitulată, „Șapte lucruri pe care trebuie sa le cunoască intreprinderile din UE-27 în vederea pregătirii pentru Brexit”; datele de contact ale autoritătiilor în domeniul vamal și fiscal UE-27, în vederea cooperării în domeniul reglementării și o pagină cu notificări de pregătire cu privire la toate subiectele.

(2) Site-ul de internet al Comisiei Europene, unde se găsesc informații utile privind pregătirile  pentru Brexit: https://ec.europa.eu/info/brexit/brexit-preparedness_ro.

(3) Secțiune specială dedicată pentru întrebări și răspunsuri, importantă pentru simplificarea acordului, în mod special, pentru IMM-uri: https://ec.europa.eu/info/publications/communication-19-december-2018-preparing-withdrawal-united-kingdom-european-union-30-march-2019-implementing-commissions-contingency-action-plan_en,

(4) Prezentare generală a birourilor de reprezentare ale Comisiei în statele membre: https://ec.europa.eu/info/about-european-commission/contact/local-offices-eu-member-countries_ro, instrument util pentru a verifica comerțul cu Marea Britanie, care monitorizează opinia publică din țara gazdă.

(5) În cazul în care, după ieșirea Marii Britanii din UE, veți tranzita porturile din Rotterdam, Hoek van Holland și Ijmuiden (Olanda), vă invităm să consultați website-ul https://www.getreadyforbrexit.eu/en/, pentru a afla informații cu privire la documentele vamale pe care trebuie să le pregătiți și să le înregistrați electronic în prealabil în sistemul portuar Portbase.

(6) Pentru a afla detalii cu privire la demersurile pe care trebuie să le întreprindeți în cazul în care alegeți să ajungeți în Marea Britanie prin Franța, vă invităm să consultați website-ul Autorității Vamale Franceze: www.douane.gouv.fr; http://www.douane.gouv.fr/articles/c957-entreprises-preparez-vous-au-brexit.

(7) Informații cu privire la măsurile pe care trebuie să le luați în cazul în care veți tranzita porturile din Antwerp https://www.portofantwerp.com/en/are-you-ready-for-brexit sau din Zeebrugge https://portofzeebrugge.be/en/brexit