Implementarea a noi măsuri sub egida Acordului comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit începând cu 1 ianuarie și 1 iulie 2022

La 24 decembrie 2020, Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la un acord cu privire la termenii relației lor în urma retragerii Regatului Unit din UE. Acordul comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit al Marii Britanii a fost semnat la 30 decembrie 2020, s-a aplicat cu titlu provizoriu la 1 ianuarie 2021 și a intrat în vigoare la 1 mai 2021.  Acesta prevede tarife zero și contingente zero pentru toate schimburile comerciale cu mărfuri din UE și din Regatul Unit care respectă regulile de origine corespunzătoare.

Acordul comercial și de cooperare, aprobat de Parlamentul European în aprilie 2021, stabilește regulile actualului parteneriat UE-Regatul Unit. În ceea ce privește Irlanda de Nord, conform Protocolului privind Irlanda și Irlanda de Nord un set limitat de norme UE privind piața unică a mărfurilor și uniunea vamală și procedurile vamale ale UE va continua să se aplice mărfurilor care intră sau ies din Irlanda de Nord.

Recent, guvernul Regatului Unit a anunțat că implementarea controalele vamale și veterinare care ar fi urmat să intre în vigoare în luna octombrie 2021 au fost amânate până în ianuarie 2022.

Concret, guvernul Regatului Unit a anunțat că:

  • Cerința pentru notificarea prealabilă a importului de produse agroalimentare va fi introdusă la 1 ianuarie 2022, și nu la 1 octombrie 2021 cum era inițial planificat.
  • Noile cerințe pentru certificatele de sănătate, care urmau să fie introduse la 1 octombrie 2021, vor fi introduse la 1 iulie 2022.
  • Certificatele fitosanitare și controalele fizice ale mărfurilor la frontieră, care urmau a fi introduse la 1 ianuarie 2022, vor fi introduse la 1 iulie 2022.
  • Cerința privind declarațiile de siguranță și securitate va fi introdusă tot de la 1 iulie 2022.

De asemenea, începând cu 1 octombrie 2021 pașapoartele sunt necesare pentru a intra în Marea Britanie.

Exit Summary Declaration (EXS)/ Declarație EXS

De la 1 octombrie 2021, declarațiile EXS vor fi necesare pentru toate exporturile din Marea Britanie către UE, deoarece renunțarea temporară pentru cerințele de siguranță și securitate la exporturile din Marea Britanie nu se va mai aplica.

În cazul în care nu se depune o declarație de export înainte de plecare, este necesară o declarație EXS independentă pentru vehiculele goale, paleții și containerele goale care sunt mutate în baza unui contract de transport către UE, precum și pentru mărfurile care călătoresc cu documente de tranzit (carnete TAD, TSAD sau TIR)

Care sunt viitoarele modificări?

Modificări apărute la controalele la import pentru produsele sanitare și fitosanitare din data de:

1 ianuarie 2022

  • Notificare prealabilă a produselor de origine animală, subproduse de origine animală cu risc ridicat care nu sunt de origine animală și notificare prealabilă a produselor vegetale cu risc mai scăzut.
  • Notificare făcută de importator sau agent pentru importurile de produse, animale, sisteme alimentare și furaje (IPAFFS).

1 iulie 2022

  • Certificate de sănătate la export necesare pentru toate produsele de origine animală (POAO) și anumite subproduse de origine animală (ABP)
  • Verificări fizice ale mărfurilor pentru produsele sanitare și fitosanitare la postul de control la frontieră. Controalele fizice ale animalelor vii continuă la punctul de destinație până la altă notificare în acest sens.
  • Certificate fitosanitare pentru produse vegetale cu risc scăzut.
  • Noi cerințe pentru certificatele GB Export Health de la exportatorii din UE.

De la 1 ianuarie 2022 notificarea trebuie făcută de către importatorul sau persoana responsabilă pentru transportul din Marea Britanie utilizând IPAFFS, care este noul sistem IT pentru notificarea autorităților din Marea Britanie cu privire la sosirea mărfurilor sanitare și fitosanitare.

Ce informații trebuie să trimită importatorul din Marea Britanie cu privire la notificarea prealabilă IPAFFS:

  • Din ce țară provine produsul importat
  • Produsul care este importat (de exemplu: codul mărfii, tipul și greutatea)
  • Data la care va fi importat în Marea Britanie
  • Motivul importului
  • Orice documentație justificativă care trebuie încărcată
  • Locul de origine și destinația lotului
  • Portul de intrare.

De la 1 iulie 2022 – exportatorul UE trebuie:

– să solicitate certificatul de sănătate sau certificatul fitosanitar în propria țară;

– autoritățile competente ar trebui să realizeze modelele de certificate de sănătate pe care exportatorii să le poată solicita pentru exportul în Marea Britanie;

– să trimită importatorului din Marea Britanie o copie electronică pentru încărcare pe IPAFFS;

– certificatul original (nu o copie) trebuie să călătorească împreună cu lotul;

– să se asigure că lotul ajunge la un punct de control adecvat de la frontieră.

Lista tuturor punctelor de control și a centrelor de inspecție la frontieră va fi publicată cel târziu la 31 martie 2022 pe website-urile autorităților din Marea Britanie.

Locurile în care vor fi verificate mărfurile în Short Straits:

  1. Sevington în Kent:
  • Controale vamale
  • Plante și produse vegetale
  • Produse de origine animală (POAO) care intră prin Eurotunnel
  1. Dover în Kent:
  • Controale vamale (acest post de control la frontieră este diferit de postul de control la frontieră din portul Dover)
  • Produse de origine animală (POAO) care intră în portul Dover
  • Orice încărcătură mixtă (produse de origine animală și plante / produse) care intră în portul Dover, care are selectat câte un tip din fiecare marfă pentru verificare).

În ceea ce privește tranzitul mărfurilor prin Marea Britanie:

De la 1 ianuarie 2022, produsele de origine animală care tranzitează Marea Britanie vor trebui notificate în prealabil prin IPAFFS înainte de a intra în Marea Britanie. Când aceste bunuri părăsesc Marea Britanie va trebui să fie anunțate autoritățile că bunurile părăsesc țara.

Plantele și produsele vegetale aflate în tranzit trebuie să fie însoțite de o declarație semnată care să ateste că mărfurile se află în tranzit fitosanitar. Nu există cerințe de notificare prealabilă pentru mărfurile care intră și ies din Marea Britanie sub tranzit fitosanitar.

De la 1 iulie 2022, mărfurile de origine UE care tranzitează Marea Britanie vor necesita un certificat EHC și trebuie să intre și să iasă printr-un punct de intrare /control la frontieră desemnat corespunzător.

În ceea ce privește standardele de marketing de la 1 iulie 2022, vor fi introduse următoarele modificări:

Etichetarea produselor organice:

De la 1 iulie 2022, produsele organice importate din UE, Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția în Marea Britanie vor necesita un certificat de inspecție (COI).

În vederea sprijinirii transportatorilor care călătoresc în Marea Britanie, Departamentul pentru Transporturi al Regatului Unit a implementat și derulează o campanie de succes, prin intermediului căreia a înregistrat până în prezent peste 345.000 de interacțiuni cu transportatorii și comercianții. Campania se desfășoară în perioada octombrie 2021 și pe tot parcursul anului 2022 și va urmări să stabilească o prezență mai mare în porturile europene și stațiile de servicii cheie pentru autostrăzi, pentru a sprijini transportatorii, oferind informații despre noile proceduri și cerințe care vor fi introduse treptat, începând cu 1 octombrie 2021.

Pentru a afla mai multe detalii în acest sens, vă invităm să accesați link-ul următor: Transportul de mărfuri între Marea Britanie și UE prin RoRo: ghid pentru transportatori