Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Conferința Codul Comercial Român – ediție nouă și necesară

23 septembrie, 2021 @ 09:30 - 13:30

10. model Banner site CCIR

Punte de legătură între comunitatea de afaceri și autoritățile centrale, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) reiterează necesitatea elaborării și implementării de politici publice și acte normative adaptate la realitățile comunității de afaceri. Asigurarea predictibilității, a transparenței, garantarea stimulării inițiativei antreprenoriale și atragerea de investiții autohtone și străine sunt aspecte care vor conduce la dezvoltarea României și consolidarea poziției strategice a acesteia pe plan global.

 

Plecând de la aceste necesități și, implicit, din rațiuni de politică economică și socială, etică a afacerilor, dar și de viziune a (re)integrării în matricea europeană și globală, CCIR pledează pentru un nou Cod comercial în România anului 2021.

 

În acest context, alături de Casa de avocatură Piperea & Asociații, CCIR organizează în ziua de 23 septembrie 2021, o primă conferință de specialitate prin care își propune să dezbată utilitatea unui nou Cod comercial român. Evenimentul va avea loc la sediul CCIR Business Center, Sala Aurel Ghibuțiu, cu începere de la ora 10.00, conform agendei anexate.

 

Invitație

Agendă

Formular de participare

Invitație sponsori și pachete

 

Participanții la dezbatere sunt oamenii de afaceri, profesioniștii dreptului comercial și ai procedurilor de insolvență (magistrați, avocați, juriști de afaceri, practicieni în insolvență, executori judecătorești, notari etc.), economiști, evaluatori, contabili, instituții de credit, instituții bugetare, furnizori de utilități, reprezentanți ai salariaților, experți în politici publice, camere de comerț și asociații profesionale.

 

La final, vor fi emise mesaje și propuneri către mediul politic și juridic, în marja diseminării concluziilor dezbaterii.

 

Teme principale dezbatere:

 

Codul comercial ca instrument de politică economică și socială

 

  • Continuitatea economică, relaționarea, interconectivitatea în afaceri și echilibrul contractual
  • Reziliența si flexibilitatea întreprinderii
  • Capitalul, responsabilitatea, concurența și inovația
  • Prevenția și combaterea excepționalismului economic și juridic

 

Întreprinderea ca realitate economică și juridică

 

  • Asociere la risc, acționari și acționari indirecți
  • Moralizarea întreprinderii, misiunea sa economică, socială și culturală
  • Comercianții – reconceptualizare și instituționalizare; persoane fizice, persoane juridice și entități fără personalitate juridică, titulare ale întreprinderilor
  • Rolul și funcționalitatea registrelor comercianților și ale organizațiilor lor profesionale
  • Obligațiile profesionale ale comercianților – contabilitate, fiscalitate, concurență, protecția consumatorilor
  • Instrumentele juridice ale întreprinderii și obligațiile sale extra-contractuale
  • Piețele și entitățile reglementate (piață de capital, asigurări, bănci)
  • Titluri comerciale de valoare
  • Prevenția și tratamentul insolvenței

 

Vă rugăm să ne confirmați participarea prin completarea formularului online, la adresa https://ccir.ro/formular/codul_comercial_roman/, până la data de 22 septembrie 2021.

 

Prezentarile din cadrul evenimentului pot fi descarcate accesand link-urile de mai jos:

Florian Neagu – Caracteristici structurale în relațiile economice dintre firme

Adrian Mantoiu – Analiza jurisprudentei cu AI  – clauzele abuzive in litigiile cu bancile

 

Accesul la eveniment va fi permis în limita locurilor disponibile în sala de conferință si cu respectarea reglementarilor impuse de autorități:

 

Potrivit art. 1, pct. 301, al Anexei nr. 3 a HG nr. 932/2021, asa cum a fost modificata si completata prin HG nr. 990/2021:

 

Se permite organizarea de conferinţe cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

 

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;”

Sponsori

 

Cristina Ionescu

Director Direcția Strategii, Politici și Proiecte

Email: cristina.ionescu@ccir.ro

Tel: 021.319.01.00; 0721.215.585

Details

Date:
23 septembrie, 2021
Time:
09:30 - 13:30