Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Conferința „Noua lege a Registrului Comerțului”

24 noiembrie, 2022

Conf Piperea Noua lege a RC 24 11 22 FINAL

Camera de Comerț și Industrie a României și SCA Piperea și Asociații organizează, în ziua de 24 noiembrie 2022, începând cu ora 10:00, conferința „Noua lege a Registrului Comerțului”, la sediul CCIR din Bd. Octavian Goga nr. 2, sala Al. I. Cuza.

Context

Legea registrului comerțului nr. 265/2022 intră în vigoare în data de 24 noiembrie 2022 și aduce modificări esențiale atât infrastructurii Registrului comerțului și regimului publicității comercianților și a activităților lor esențiale, cât și unor legi esențiale pentru economia și societatea românească, cum ar fi Legea societăților, Legea insolvenței, reglementarea simplificării formalităților de autorizare a funcționării comercianților și reglementarea referitoare la prevenția spălării banilor.

Noua lege a registrului comerțului introduce instituția registratorului comercial, un funcționar public de profesie jurist care va înlocui atât vechea instituție a judecătorului delegat la registrul comerțului (care există încă din 1990, dar care va dispărea în baza acestei legi), cât și instituția tranzitorie a directorului Oficiului registrului comerțului care, în baza abrogatei O.U.G. nr. 116/2009, a exercitat, prin delegare de atribuții, funcțiile judecătorului delegat, din 2009 până în prezent.

Din punct de vedere procedural, judecătoria devine competentă să soluționeze toate diferendele generate de înregistrările în registrul comerțului ale comercianților, persoane fizice, tribunalul rămânând competent doar pentru soluționarea diferendelor care implică persoanele juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului.

Noua lege a registrului comerțului instituie un registru al beneficiarilor reali ai comercianților, persoane juridice, înscrise în registrul comerțului în România, precum și un identificator unic european. Aceste noi instituții vor avea efecte importante atât în dreptul penal și procesual penal, cât și în dreptul fiscal și în dreptul internațional privat.

 
Înregistrarea participanților pentru Conferința Noua Lege a Registrului Comerțului s-a terminat. Vă mulțumim pentru interes și vă așteptăm la evenimentele viitoare!

 

 

Dezbaterile vor urmări:

a) modificările aduse Legii societăților;

b) modificările aduse părții generale a Dreptului comercial;

c) efectele asupra procedurilor de insolvență și de prevenție a insolvenței;

d) regimul juridic și statutul personal al registratorului comercial;

e) efectele în plan procesual, penal, fiscal și de drept internațional privat ale registrului beneficiarilor reali.

Conferința va fi susținută de cadre didactice ale facultăților de drept, de practicieni ai dreptului (judecători, procurori, avocați, notari, executori judecătorești), de practicieni în insolvență și de oameni de afaceri reprezentativi, precum și de reprezentanți ai CCIR și ai Camerelor de comerț bilaterale.

Conferința se adresează practicienilor dreptului, oamenilor de afaceri, studenților și mass-mediei, accesul în sală fiind gratuit.

Conferința va fi deschisă de Mihai Daraban, Președinte al CCIR și Gheorghe Piperea, Managing Partner, SCA Piperea și Asociații.  

Speakeri:

  • Roxana Simona MOMEU – Secretar de Stat, Ministrul Justiției;
  • Cătălin-Daniel FENECHIU – Senator, Avocat, Vicepreședinte Uniunea Națională a Barourilor din România;
  • Iulian Nicolae RĂDUCUȚĂ – Judecător, Judecătoria Sectorului 1, București;
  • Andreea Teodora STĂNESCU – Conferențiar Universitar, Facultatea de Drept, Universitatea din București;
  • Șerban Alexandru STĂNESCU – Conferențiar Universitar, Facultatea de Drept, Universitatea din București;
  • Vasile NEMEȘ – Conferențiar Universitar, Facultatea de Drept, Universitatea ,,Nicolae Titulescu”, București;
  • Iulia GOLGOJAN – Asistent Universitar, Facultatea de Drept, Universitatea din București;
  • Alexandru RĂȚOI – Asistent Universitar, avocat Piperea și Asociații;
  • Andrei SĂVESCU – Avocat, CEO juridice.ro

Details

Date:
24 noiembrie, 2022