Declarația comună pentru crearea rețelei Camerelor de Comerț din regiunea celor trei mări

În cadrul Forumul de Afaceri 3SI, a fost semnat un document de colaborare care să asigure dezvoltarea relațiilor comerciale și să stimuleze inițiativele de afaceri și investițiile în regiunea celor trei mări. Semnatarii documentului: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Bulgariei, dl. Tsvetan Simeonov, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Sloveniei, dl. Boštjan Gorjup, Vicepreședintele Camerei de Comerț a Croației, dl. Ivan Barbaric, Vice Președintele Comitetului Internațional, Camera de Comerț și Industrie a Ungariei, dl. László Bódi, Vicepreședintele Camerei de Comerț a Poloniei, dl. Marek Kłoczko, Președinta Consiliului de Afaceri Româno-Lituanian, Asociația Camerelor de Comerț, Industrie și Meșteșuguri a Lituaniei, dna. Laura Kovailovaite și Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, dl. Mihai Daraban au în vedere schimbul de informații referitor la societățile comerciale, solvabilitatea și bonitatea lor și diseminarea oportunităților de afaceri. De asemenea, se urmărește identificarea proiectelor comune și a modalităților de finanțare a acestora.

Camerele de comerț din statele membre, împreună cu întreaga comunitate de afaceri au ca obiectiv punerea în aplicare a proiectelor deja existente sau viitoare referitoare la interconectivitatea statelor din regiunea celor trei mări, în special în domeniul transportului, al energiei și al digitalului. Totodată, se urmărește atragerea de noi oportunități de afaceri și investiții.

3SI join statement coperta-min

Proiecte Prioritare de Interconectare Forumul de Afaceri – „Inițiativa celor Trei Mări”

Prima ediție a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, eveniment co-organizat de Administrația Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, a însumat un număr total de 48 de proiecte multilaterale, bilaterale și naționale care vizează trei domenii de dezvoltare regionale, și anume: energie, digital și transport.

Proiectele evidenţiază nu doar potenţialul de cooperare regională, ci şi posibilitatea stabilirii unui spaţiu de acţiune comun, implicând şi alte state membre ale Uniunii Europene, dar şi din Balcanii de Vest și din Vecinătatea Estică.

CCIR încurajează mediul de afaceri să analizeze modalitățile concrete de monitorizare, stimulare şi sprijinire activă a implementării proiectelor prioritare dezbătute în cadrul Forumului de Afaceri 3SI.

Lista proiectelor prioritare adoptate în cadrul forumului de Afaceri 3SI