Consiliul de Afaceri al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (BSEC) a fost înfiinţat la 30 august 1992 şi a devenit operaţional la 1 mai 1993. Din decembrie 1992 are statut de observator în Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră şi acţionează în principal pentru identificarea şi promovarea prin intermediul instituţiilor financiare internaţionale şi altor organisme internaţionale a proiectelor de cooperare şi investiţii în zonă.

Cele trei obiective majore ale cooperării în cadrul Consiliului sunt:

  • sprijinirea ţărilor membre ale OCEMN în procesul tranziţiei la economia de piaţă;
  • adaptarea politicii economice a acestor ţări la parametrii comunitari;
  • crearea unei interfeţe între comunităţile de afaceri din aceste ţări şi între acestea şi instituţiile financiare internaţionale.

La sfârşitul lunii martie 1995, Camera de Comerţ şi Industrie a României, prin preşedintele ei, a fost desemnată de către Ministerul Afacerilor Externe al României ca reprezentantă a comunităţii de afaceri din România în acest Consiliu, luând parte la activitatea acestuia.

Consiliul este condus de un Comitet Director, preşedinţia fiind asigurată prin rotaţie la fiecare 6 luni. Se asigură astfel o interacţiune periodică între comunităţile naţionale ale oamenilor de afaceri din statele participante şi organele interguvernamentale ale OCEMN. Activitatea între reuniunile comitetului director este asigurată de Secretariatul Internaţional al Consiliului de Afaceri, cu sediul la Istambul.

Consiliul colaborează cu PERMIS (structura de cooperare guvernamentală OCEMN) şi PABSEC (structura parlamentară), precum şi cu Asociaţia Constructorilor de nave şi armatorilor (BRASS), Clubul Internaţional al Mării Negre, Centrul pentru Studii al Mării Negre etc.

CCIR a deţinut preşedinţia Consiliului de Afaceri în noiembrie 1996 – aprilie 1997 şi noiembrie 2005 – aprilie 2006.

Pentru mai multe informaţii accesaţi www.bsec-organization.org sau www.bsecbc.org

BSEC Business Council Weekly Economic News Bulletin 23-29 June 2014

BSEC Business Council Weekly Economic News Bulletin 16-22 June 2014

BSEC Business Council Weekly Economic News Bulletin 9-15 June 2014

Contact:

Petru Alexandru Saca

Șef Birou

Biroul Organizaţii Europene şi Internaţionale

tel.: 021 319 00 88
fax: 021 319 01 56
e-mail: petru.saca@ccir.ro