Publicat pe 29/03/2016

În data de 25.03.2016, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat, în colaborare cu Ambasada SUA la București, o prezentare pe teme de anticorupție, pentru Sistemul Cameral românesc, la sediul CCIR Business Center. Invitatul special al evenimentului a fost dl. Thomas Firestone, avocat american, partener în cadrul Baker McKenzie, Washington DC, Ambasada SUA la București fiind reprezentată în cadrul întâlnirii prin dna. Marisa MacIsaac, diplomat pe probleme legislative.

Prezentarea dlui. Firestone a evidențiat beneficiile legislației americane de specialitate în domeniul anticorupției – FCPA (Foreign Corruption Practices Act) și importanța dezvoltării unei culturi a conformității la nivelul mediului de afaceri. Subiectele de interes au fost dezbătute în cadrul unui dialog dinamic, fiind luate în discuție aspecte precum problemele cu care se confruntă companiile româneşti şi necesitatea implementării unor mecanisme corespunzătoare de prevenire și combatere a corupției, relaţia dintre corupţie şi nivelul investiţiilor străine și relevanța legislației specifice în procesul de atragere a investitorilor străini.

În acest context, dna. MacIsaac a subliniat importanța promovării unui cadru normativ transparent și predictibil, în vederea încurajării iniţiativei antreprenoriale şi atragerii investițiilor. Reprezentantul Ambasadei SUA a vorbit despre necesitatea implicării tuturor părţilor interesate în consultările publice care preced adoptarea unui act normativ și realizării unor analize de impact corespunzătoare.

În încheierea evenimentului, CCIR a adresat mulțumiri Ambasadei SUA și dlui. Firestone pentru prezentarea comprehensivă cu privire la beneficiile consolidării cadrului legislativ în domeniul anticorupției și pentru deschiderea arătată Camerei de Comerț și Industrie a României.

Informații de background:

Prezentarea susținută de dl. Firestone a fost organizată în marja proiectului „Business Without Corruption” („Afaceri fără corupţie”), inițiat de CCIR, care are drept scop promovarea valorilor etice care converg spre neimplicarea mediului de afaceri românesc în fenomenul corupției şi la aplicarea, la nivelul companiilor, a unor mecanisme interne de prevenire şi combatere corespunzătoare.

Obiectivele proiectului „Business Without Corruption” vizează identificarea, cu sprijinul tuturor actorilor implicați – instituțiile publice relevante și comunitatea de afaceri, a măsurilor necesare consolidării cadrului legislativ în domeniu, beneficiind în mod corespunzător de experiența și bunele practici ale altor state cu legislație specifică, precum SUA și Marea Britanie și elaborarea unui ghid-cadru de bune practici pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivelul companiilor româneşti.