Publicat pe 31/08/2016

Bucureşti, 30 august 2016: Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a participat în data de 30 august 2016, la cea de-a doua zi a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, ediţia 2016.

A doua zi a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române a fost dedicată problematicii europene, din perspectiva stării actuale a Uniunii Europene şi a poziţionării României în contextul european marcat de provocări. Totodată, s-a pus în discuţie rolul diplomaţiei economice în consolidarea profilului extern al României.

Preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a evidenţiat buna cooperare dintre Sistemul Cameral şi MAE şi a declarat că CCIR şi-a creat deja un obiectiv principal în ceea ce înseamnă promovare economică, având drept momente de referinţă organizarea delegaţiilor economice din cele mai importante misiuni economice din ultimii doi ani: „probabil cea mai mare delegaţie economică de după revoluţie care a însoţit un demnitar român a fost cea din Iran unde au fost 50 de firme. (…) Cred că trebuie să privim această promovare oarecum pe proiecte, pentru că trebuie să ne uităm şi la ceea ce promovăm, pe cine promovăm şi câţi promovăm. Ne-am ales ca ţintă societăţile mari, cu peste 10 milioane de euro cifră de afaceri, pentru că am ajuns la concluzia că, dacă vrem să cucerim acele pieţe pe care le-am avut cândva, dar le-am pierdut, nu putem merge decât cu jucători economici care au o sustenabilitate proprie şi, uitându-ne la cifre, am rămas neplăcut surprinşi de numărul mic al societăţilor care corespund acestor criterii pe care noi ni le-am stabilit. (…) Aceştia sunt oamenii care au o sustenabilitate economică, o logistică proprie, au nevoie de la dvs. de o ghidare pe plan local. (…) Marea majoritatea a serviciilor pe care noi, sistemul cameral, le oferim este către IMM-uri. Dar nu te poţi duce cu acestea overseas”.

Preşedintele CCIR a precizat că avem aproximativ 22000 de exportatori înregistraţi, iar primii 100 realizează 49,8% din exportul României, dintre care 3 firme private cu capital românesc. Primii 500 fac 73% din exportul României, iar 71 sunt societăţi româneşti. Primii 1000 acoperă 81,9% din export, iar 230 sunt societăţi româneşti, mai exact, 216 firme private cu capital românesc: „avem nevoie de muniţie pentru promovarea externă. Legea PPP-urilor, mai ales în ţările G20 overseas, e de mare importanţă. CCIR a reactivat sistemul ICC prin care, la fel, ne-am adresat agenţilor economici ca împreună să reuşim să convingem decidentul politic de faptul că legea PPP este importantă şi totodată o prioritate”.

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), dl. Lazăr Comănescu, a subliniat, în alocuțiunea sa, accentul deosebit pus în cadrul demersurilor diplomatice ale României pe componenta de diplomație economică, care constituie un criteriu de bază în evaluarea activității ambasadelor și consulatelor țării noastre. Dl. Lazăr Comănescu a subliniat de asemenea că pregătirea și derularea dialogului economic extern nu sunt posibile fără o foarte bună coordonare internă între instituțiile statului și mediul de afaceri, care pune bazele promovării intereselor naționale.

Cea de a doua parte a evenimentului a beneficiat de participarea ministrului afacerilor externe şi europene slovac, dl. Miroslav Lajcak, ţară care deține, pentru prima dată, preşedinţia Consiliului UE. Ministrul slovac, dl. Miroslav Lajcak şi-a exprimat satisfacţia pentru excelentele relaţii bilaterale dintre România şi Slovacia.

Biroul Comunicare Publică

tel. 0374474373, 0213190085, 0374474375, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro