Publicat pe 02/02/2018

București, 1 februarie 2018: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban a primit, joi, 1 februarie, vizita de lucru a E.S. dl. Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula, Ambasadorul Africii de Sud în România. Întrevederea a avut drept scop analizarea perspectivelor de dezvoltare a relațiilor economice bilaterale dintre cele două state și a fost, totodată, ocazia de prezentare a E.S. domnul Mbalula la preluarea portofoliului de ambasador.

Dl. Mihai Daraban a susținut că soluția cea mai potrivită pentru transportul mărfurilor dintre România și Africa de Sud ar fi cea maritimă: „Portul Constanța este în prezent o platformă logistică pentru întreaga regiune, nu numai pentru România, cu o infrastructură multifuncțională, care prin accesul la Dunăre poate oferi deschidere către țările din Europa Centrală și de Est. De asemenea, portul Constanța este singurul port din Marea Neagră care beneficiază de adâncimi ale apei în bazinul portuar suficiente pentru acostarea celor mai mari nave”.

În ceea ce privește relațiile bilaterale dintre România și Africa de Sud, președintele CCIR a vorbit despre nivelul de cooperare economică dintre cele două state: „(…) schimburile comerciale au ajuns la un total de 210 milioane euro, în România existând în acest moment 18 companii cu capital majoritar sud-african”.

E.S. domnul Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula a subliniat că printre prioritățile Africii de Sud se numără și investiții în economia maritimă. „Ne dorim o apropiere a celor două țări, nu numai pe plan economic, ci și în domenii precum: educație, artă, cultură, știință, tehnologie, dezvoltarea relațiilor interinstituționale și crearea de interacțiuni B2B între companii”, a adăugat E.S. Ambasadorul Africii de Sud.

În final a fost discutată posibilitatea organizării în viitor a unor misiuni economice și forumuri de afaceri B2B care să aducă împreună companii românești și companii sud-africane, ocazie cu care s-ar putea semna și un acord de cooperare între camerele de comerț dintre cele două state.

Informații de background:

Recent a fost înființată „Romanian-South African Business Association” (ROSABA), organizație care are ca scop organizarea de Forumuri economice si asigurarea unui punct de întâlnire pentru companiile din Africa de Sud care își desfășoară activitatea  în România. Totodată,  ROSABA facilitează dezvoltarea oportunităților de afaceri adecvate între companiile din Africa de Sud și din România și le oferă sprijin companiilor românești care intenționează să-și extindă activitatea în Africa de Sud.